BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Casusluk skandalı: Beyaz Saray üzerinde baskı artıyor

Amerikan istihbaratının aralarında Almanya Başbakanı Angela Merkel'in telefonunun da yer aldığı gizli dinleme faaliyetlerine ilişkin iddialar Kongre'de tartışılıyor. İstihbarat başkanı ve diğer yetkililer Temsilciler Meclisi'ne ifade verecek.

Abone ol


Amerikan istihbaratının müttefiklerin telefon ve bilgisayar iletişimini izlediği bilgisinin basına sızması ardından Beyaz Saray üzerinde konuya açıklık getirmesi yönündeki baskılar artıyor.

Özelllikle Başkan Barack Obama'nın gizli dinleme operasyonunun boyutlarından habersiz olduğu iddiası üzerinde duruluyor.

Bugün ilerleyen saatlerde Amerikan istihbaratının başkanı ve diğer yetkililer Temsilciler Meclisi'nde ifade verecek.

Senato'nun istihbarat komisyonu başkanı Diane Feinstein, ABD'nin casusluk faaliyetlerinin ''baştan aşağı gözden geçirilmesi'' çağrısını yaptı.

Feinstein, dost ülke liderlerinin telefonlarının dinlenmesinin de Başkan Obama'nın bu faaliyettten habersiz olmasının da yanlış olduğunu kaydetti.

Barack Obama, aralarında Almanya Başbakanı Angela Merkel'in telefonunun da yer aldığı gizli dinleme iddialarını soruşturma vaadini dile getirdi.

Washington'da bulunan Avrupa Birliği heyeti, ABD'nin istihbarat toplama yöntemlerinin ''güven sarsıcı'' olduğunu söylüyor.

Amerikan televizyonuna verdiği mülakatta Barack Obama, ulusal güvenlik operasyonlarının yeniden gözden geçirildiğini ve Ulusal Güvenlik Dairesi NSA'in giderek gelişen teknik casusluk kabiliyetinin kontrol altında tutulmasının amaçlandığını belirtti.

Bundan önceki saatlerde Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, ''Nasıl istihbarat toplayıp bu bilgiyi kullandığımız konusunda ilave kısıtlamalara ihtiyaç duyulduğunu'' gördüklerini kaydetti.

Ancak ne Jay Carney ne de Başkan Obama, aralarında hükümet başkanlarının da yer aldığı müttefiklerinin telefon haberleşmesini izledikleri yönündeki iddialara doğrudan değindi.

Alman medyası, Rusya'ya iltica etmiş olan eski CIA analisti Edward Snowden'ın basına sızdırdığı belgelerde, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in telefononunun on yılı aşkın süredir Amerikan istihbaratı tarafından dinlendiğinin ortaya çıktığını bildiriyor.

İspanyol medyası da Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi NSA'in İspanya'da her ay 60 milyon civarında telefon görüşmesi ve cep mesajını gizlice izlediğinin ortaya çıktığını yazdı.

NSA Başkanı General Keith Alexander ve diğer uzmanların ifade vereceği Temsilciler Meclisi oturumu Türkiye saatiyle 19:30'da başlıyor.