BIST 9.960
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.435,44
HABER /  DÜNYA

Carter'den İsrail'e Gazze tepkisi

ABD eski Başkanı Jimmy Carter, Gazze'de yaşananların dünyadaki en ciddi insan hakları ihlallerinden biri olduğunu söyledi.

Abone ol

ABD eski Başkanı Jimmy Carter, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukanın, dünyadaki en ciddi insan hakkı ihlallerinden biri olduğunu söyledi.

Carter, "Gazze'deki abluka dünya üzerindeki en ciddi insan hakkı ihlallerinden biridir ve tamamen kaldırılmalıdır" dedi.

Carter ve İrlanda eski Devlet Başkanı Mary Robinson'un da aralarında bulunduğu Akil Adamlar Grubu, Orta Doğu turu çerçevesinde geldikleri Şam'da çeşitli temaslarda bulundu.

Filistin ile İsrail arasındaki barışın tesisi sürecinde Filistinli gruplar arasında uzlaşma sağlanmasının çok önemli olduğunu belirten Carter, bölgede İsrail-Filistin barış görüşmelerinin başarılı sonuçlanacağı umudunun zayıf olduğunu söyledi.

Carter, Filistinli gruplar arasında uzlaşmanın sağlanması ve İsrail-Filistin barış girişimleri konusunda Arap dünyasının öneri ve yaklaşımlarının çok önemli olduğunu kaydetti.

İrlanda eski Devlet Başkanı Robinson ise, Gazze'ye yaptıkları ziyarette oradaki insanların çok ağır şartlarda ve eğitim, sağlık gibi imkanlardan mahrum bir şekilde yaşadıklarını gördüğünü söyledi.

Sabah saatlerinde Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ve Hamas'ın Şam'da yaşayan Siyasi Büro Şefi Halid Meşal ile çok yapıcı görüşmeler yaptıklarını belirten Robinson, Meşal ile Filistinli gruplar arasındaki uzlaşma sürecini değerlendirdiklerini kaydetti.

Robinson, Filistin sorununun en kısa sürede çözülmesi gerektiğini ve insanların onyıllarca süren konuşmalardan yorulduğunu söyledi.

Orta Doğu sorununa, sorunun çözümünden daha fazla odaklanıldığını kaydeden Robinson, "İnsanlar bize ABD veya Orta Doğu dörtlüsünün sorunun çözümünden çok, anlaşmazlık sürecinin yönetimi ile ilgilendiğini söylüyorlar" diye konuştu.

ESAD'IN KABULÜ

Sabah saatlerinde grubu kabul eden Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'ın ise, Orta Doğu'da barış sürecini değerlendirdiği belirtildi. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmede, Esad'ın Suriye'nin bölgede adil ve kapsamlı bir barışın sağlanması yönündeki çabaları desteklediğini, ancak İsrail'in barışın tesisi yönünde herhangi bir çabasının bulunmadığını söylediği kaydedildi.

Akil Adamlar Grubu'nun Esad'a bölge turu kapsamında Gazze'ye yaptıkları ziyaret ve Gazze gözlemlerine ilişkin değerlendirmelerini aktardıkları belirtildi.

Esad'ın, Akil Adamlar Grubu'nun Filistin sorunu ve Gazze'de yaşananların uluslararası topluma duyurulması konusunda üstlendiği rolü övdüğü ve uluslararası topluma İsrail'in ihlallerini sona erdirmesi için baskı uygulaması çağrısında bulunduğu kaydedildi.

Akil Adamlar Grubu üyeleri, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile de görüştü.