BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,86
ALTIN 2.438,79
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Canikli'den Irak'a sert Başika cevabı!

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Giresun Üniversitesi'nin akademik açılış törenine katıldı, burada yaptığı konuşmada Irak'taki Türkiye'nin askeri varlığına ilişkin eleştirilere cevap verdi.

Abone ol

Irak yönetiminin kendi topraklarından Türkiye'ye yönelik tehditleri önleyemediğini söyleyerek, bölgedeki askeri gücün uluslararası hukuk anlamında Türkiye'ye bu hakkı verdiğini söyledi. Canikli, Irak'taki Türkiye'nin askeri varlığına ilişkin bölgedeki güçlerin de rızası bulunduğunu kaydetti.

Nurettin Canikli, Giresun Üniversitesi'nin 2016-2017 Akademik Açılış törenine katıldı ve burada kendisine fahri doktora belgesi verildi. Canikli, Açılış töreninde yaptığı konuşmada gündeme ve özellikle Irak ile yaşanılan Başika Kampı gerilimine dair açıklamalarda bulundu. Canikli konuşmasında şunları söyledi:

"Zaten hem giriş legaldir, hem de biliyorsunuz, 35 yıldan beri Irak sınırları içerisinden yapılan terör saldırılarıyla Türkiye çok ciddi anlamda bedel ödüyor.

Halen de o mücadeleyi sürdürüyoruz ve o Irak yönetimi kendi toprakları içerisinden Türkiye'ye yönelik bu saldırıyı defedemiyor. Bu da aslında bize uluslararası hukuk anlamında bu noktada o problemi oraya girerek kendimizin halletmesi hakkını ve imkanını veriyor ve o zaman açık rızasıyla Irak merkezi yönetimi zaten Kuzey Irak yönetimi bugün de açık ve net şekilde kendi rızaları ve kendi davetlerinin de olduğunu da söylüyor, o rızayla girilmiştir, gel gel, git git, çocuk oyuncağı değil ki bu. Elbette herkes kendi ülkesinin güvenliğini düşünmek zorunda. Biz de düşünmek zorundayız. Dolayısıyla ama halen bu derinliği bu mantıksal ilişkiyi kavrayamamışlar ki halen yine taşeronları vasıtasıyla, piyonları vasıtasıyla hamle yapıyorlar.

"EN BÜYÜK İYİLİK IMF'İN GÖNDERİLMESİDİR"

Bu ülkeye yapılacak en büyük iyiliklerden bir tanesinin de bu ülkeden IMF'nin gönderilmesi olduğunu hep söylediler, yazdılar, çizdiler. Türkiye ekonomisi özgürleşmesi, bu milletin özgürleşmesi, gelişmesi, kalkınması için mutlaka IMF ile bu ilişkinin ortadan kaldırılması gerektiğini söylediler. Hep bunu haykırdılar meydanlarda, biz bütün üniversite boyunca hep bunu duyduk ama hiçbiri yapamadı. 2008'in Mayıs ayında 40 yıl boyunca sosyalist komünist solcuların bu hayallerini, Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki hükümet gerçekleştirdi."