BIST 9.709
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.491,05
HABER /  MEDYA

Çandar'a göre gerilim artacak

Yerel seçim sonuçlarını değerlendiren Radikal gazetesi yazarı Cengiz Çandar'a göre göre AK Parti net bir zafer elde edemedi.

Abone ol

Gazeteci Çandar, Türkiye'nin sıcak bir 2014 yılı yaşayacağını ve 30 Mart sonrasında 2014 yazının her zamankinden daha sıcak geçeceğini savundu.

Radikal si yazarı , AK Parti'nin ağır kayıplar pahasına kazanılmış zaferler için söylenen Pyrrhus zaferi kazandığını iddia etti. 

AK Parti'nin Türkiye genelinde yüzde 45.5'lik oy oranı yankı uyandırdı. 17 Aralık sürecinden sonra kaç oy alacağı merakla beklenen iktidar partisi sonuçlardan memnun. Yazar Çandar ise farklı düşünüyor.

Son dönemde hükümete ağır eleştiriler yönelten yazar, seçim sonuçlarını değerlendirdiği yazısında gerilimin devam edeceğini iddia etti. 

SICAK BİR 2014 YILI YAŞAYACAK

"Tayyip Erdoğan ve AKP açısından 'zafer' ya da 'başarı' ölçüsünü nerede aramalıyız?
Tayyip Erdoğan’ın yönünü değiştiren son seçim olan yani 2011’de genel seçimin, AKP’nin yüzde 50 aldığı seçim sonucunu mu, yoksa bir önceki yani 2009’daki son yerel seçimin –AKP, yüzde 38 küsur oy almıştı- sonucunu mu, 'baz' almalıyız?
İlki açısından bakılırsa, sonuçlar Tayyip Erdoğan açısından 'başarısızlık' sayılmalı; hele Ankara kaybedilmişse ve Tayyip Erdoğan’ın yükselişini ifade etmiş olan İstanbul da kaybedilmenin eşiğine gelmişse.
Ama AKP oyları yüzde 40’larda seyrediyorsa -Gezi ve 17 Aralık tahribatı da göz önüne alındığı takdirde- seçim sonuçları, pekâlâ, 'başarı hanesi'ne de kaydedilebilir.
Her ne olursa olsun, 30 Mart’ı 31 Mart’a bağlayan gece yarısı itibariyle bakıldığında, 'Türkiye’nin ufkunda görülen' odur ki Türkiye, sıcak bir 2014 yılı yaşayacak; 30 Mart sonrasında 2014 yazı her zamankinden daha sıcak geçecek.
Yani, Türkiye’de 'siyasi gerilim ve çalkantı' –güçlü bir ihtimal olarak gözüküyor- artarak devam edecek.
Bir nokta daha –daha önce altını çeşitli vesilelerle ve defalarca çizmiştik-: Türkiye, yönetenler açısından yönetilmesi çok zor bir ülke haline gelmiştir.
30 Mart seçimleri, bu 'gerçeğin' altını kalın çizgileriyle çizmiştir.
Öyle bir seçim ki kim nerede, hangi oranda kazanmış olursa olsun, bu seçim, her kazanan için –ve her yerde- bir 'Pyrrhus Zaferi'dir.
Kimse 'zafer' kazanmadı yani.
Ve Türkiye’nin 'öyküsü'ne bu seçimle nokta konmadı. Devam…