BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,78
ALTIN 2.441,23
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Çanakkale Savaşı yarışıyor

Sinan Çetin, Yeşim Sezgin, Serdar Akar ve Mahsun Kırmızıgül'ün yönetmen koltuğuna oturduğu 4 ayrı film birden Çanakkale Savaşları'nı anlatıyor

Abone ol

Daha önce tiyatro oyunu, çizgi film ve belgesel olarak izleyicilerin beğenisine sunulan Çanakkale Savaşları, bu kez farklı hikayelerden yola çıkılarak izleyiciye sunulacak.

İki farklı cephede yaşanan trajediyi ve birbirinden farklı savaş hikayelerini konu alan filmler, oyuncu kadroları ve dev bütçeleriyle de dikkati çekiyor.

ÇANAKKALE 1915

''Çılgın Türkler'', ''Diriliş'' ve ''Cumhuriyet'' kitaplarının yazarı Turgut Özakman'ın kaleminden beyaz perdeye aktarılan Türk milletinin diriliş hikayesinin anlatıldığı ''Çanakkale 1915'' filminin yönetmen koltuğunda, Yeşim Sezgin oturuyor.

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Gürpınar beldesinde çekilen film, Balkan Savaşı'nda hezimete uğrayan bir milletin silkinerek ayağa kalkışının, dirilişinin hikayesini konu alıyor. Bigalı Mehmet Çavuş'un, Seyit Onbaşı'nın, Mustafa Kemal Paşa'nın ve daha birçok isimsiz kahramanın hikayelerinin beyaz perdeye taşındığı film için 2 binin üzerinde asker kostümü dikilirken, köylü, şehirli ve meslek gruplarına ait binlerce kostüm hazırlandı.

Savaş sahnelerinin canlandırılması için yüzlerce metre uzunluğunda siperlerin kazıldığı filmdeki savaş sahneleri için 500 kişilik yardımcı oyuncu kadrosu askeri eğitim aldı.

Film için 3 yüksek rütbeli subaydan danışmanlık alınırken, döneme ait silah, tüfek ve topların yanı sıra bazı özel topların mekanizması inşa edildi. Çekimlerinin tamamı Çanakkale ve civarında gerçekleşen film için savaş dönemine ait hastane, komuta ve Kızılay merkezleri gibi mekanlar oluşturulurken, birçok köy ve kasaba sahnesi için de civar köylerde mekan giydirme çalışmaları yapıldı.

Nusrat Mayın Gemisi'nin birebir aynısının kullanıldığı çekimler için, özel mayınlar yapıldı. Savaş sahnelerinde gerçekçi patlama sahneleri için görsel efekt ekibi filme özel ekipmanlar imal etti.

Birçok animasyon, su altı kamerası, helikopter çekimlerinin de yer aldığı filmin deniz savaşları bölümü için 20 kişilik animasyon ekibi çalışmalara başladı.

Yetkin Dikinciler, Şevket Çoruh, Barış Çakmak, Serkan Ercan, Rıza Akın ve Bülent Alkış gibi oyuncuların rol aldığı film, 18 Ekim'de yurt içi ve dışında toplamda 300'ün üzerinde kopya ile sinema izleyicileriyle buluşacak.