BIST 10.145
DOLAR 32,27
EURO 34,97
ALTIN 2.456,77
HABER /  GÜNCEL

Camide kadın reformu

Bardakçıoğlu, yeni düzenleme ile camilerin "Erkek ibadet yeri" olmaktan kurtulacağını söyledi.

Abone ol

Sabah Gazetesinin haberine göre ibadette kadınları erkeklerden ayıran paravan kalkacak.

Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, kadın dernekleriyle görüştükten sonra açıkladı: "Kadınların hapiste gibi tahta bir perdenin arkasında değil erkeklerle eşit ibadet hakkına sahip olmaları gerekir. Hz. Muhammed döneminde de ibadette kadınla erkek eşitti."

***

Camilere hanım düzeni geliyor...

Diyanet: Camilerin üst katları kadınlara açılacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı, camileri "erkek ibadet yeri" olmaktan kurtaracak yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Kadınların camilerden daha fazla yararlanması gerektiğini belirten Diyanet yetkilileri, "Ramazan ayında Teravih Namazları'nda uygulanan model, vakit namazlarına da yansıtılacak" dedi. Tarihi camilere, ziyaret amacıyla gelen kadın turistler için özel şadırvan, tuvalet yaptırıldığını, namaz kılmaları için bir bölüm ayrıldığını hatırlatan yetkililer, "Merkezi camilerde de hanımların ibadetlerini rahatlıkla yapabilmeleri sağlanacak. Üst katlar hanımlara ayrılacak" dediler. Öncelikli olarak şehir merkezlerindeki büyük camilerde, kadınlar için ayrı girişi olan tuvaletler ve abdest almaları için şadırvanlar yaptırılacak. Namaz kılmaları için de üst kat veya asma katlar kadınlara ayrılacak.

BAŞKAN'DAN ATAK

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu kadınların camilerden eşit şekilde yararlanmasını istediklerini belirtti. Bardakoğlu, "Kadınların kaç-göç içinde, hapiste gibi tahta bir perdenin arkasında değil, erkeklerle eşit ibadet hakkına sahip olmaları gerektiğini" söyledi. Bardakoğlu, Hz. Muhammed döneminde de kadınların ibadet yerlerinde erkeklerle eşit muamele gördüğünü anımsattı. Uçan Süpürge, KADER, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Anadolu Çağdaş Eğitim Vakfı, Başkent Kadın Platformu, Üniversiteli Kadınlar Derneği ve Uluslararası Af Örgütü temsilcilerinden oluşan bir grup kadını kabul eden Bardakoğlu, bir soru üzerine kadınların camilerden eşit şekilde yararlanmasına yönelik projelerinin çok önemli olduğunu söyledi.

Kadınlar ne dedi?

* Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (ÖZGÜR-DER) Başkanı Hülya Şekerci: Hz. Muhammed döneminde zaten bunlar vardı.

* Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği (AK-DER) Başkanı Sema Kopuz Yetiş: Kadın erkek mahremiyetini önemseyen, daha estetik bir şeyler yapılabilir.

* Yazar Emine Şenlikoğlu: İslamda namaz kılan kadın ile erkek arasında iki adım mesafe olması gerekir.

* Avukat Sibel Eraslan: Osmanlı'dan beri kadınlar camilerin üst katında istedikleri gibi ibadet ediyorlar. Bardakoğlu'nun projesi sadece "incelik".