BIST 10.471
DOLAR 32,75
EURO 35,04
ALTIN 2.457,59
HABER /  GÜNCEL

'Cameron Telekulak soruşturmasına çağrılabilir'

Times gazetesine göre İngiltere başbakanına telekulak skandalının odağındaki News of the World gazetesinin eski yayın yönetmeni Andy Coulson'ı, Guardian yöneticilerinin uyarılarına rağmen neden işe aldığı sorulabilir.

Abone ol

Times gazetesinin ilk sayfadan verdiği habere göre İngiltere Başbakanı David Cameron'ın medya devi Rupert Murdoch ve kapatılan News of the World gazetesinin önde gelenleriyle ilişkisine dair soruları yanıtlamak üzere Leveson soruşturmasına çağrılması bekleniyor.

Times soruşturmaya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, Lord Leveson'ın başbakanı, gazete sahipleri ve editörleriyle görüşmelerine ilişkin yeminli olarak sorgulamak konusunda "yüzde 99,9 emin olduğunu" yazıyor.

Times, soruşturmanın basın ve siyaset ilişkilerini konu alan bölümünde eski başbakan Gordon Brown ile İşçi Partisi lideri Ed Miliband'in de tanık olarak çağrılmalarının beklendiğini aktarıyor.

Gazeteye göre Cameron'dan, büyük olasılıkla Mayıs ayındaki yerel seçimlerden sonra soruşturmaya katılması istenecek. Cameron'a News of the World gazetesinin eski yayın yönetmeni Andy Coulson'ı, Guardian yöneticilerinin uyarılarına rağmen neden işe aldığının sorulması bekleniyor.

Geçen aylarda Guardian yetkililerinin Cameron'ı Coulson'ın yönetimi altında News of the World gazetesinde telefon dinlemenin, yaygın bir eylem olduğu yolunda uyardığı ortaya çıkmıştı.

Coulson, geçen Ocak ayında polisin telekulak soruşturmasını yeniden başlatması üzerine danışmanlık görevinden istifa etmiş, Temmuz ayında tutuklandıktan sonra kefaletle serbest bırakılmıştı.

İngiltere'de News of the World gazetesinin kapatılmasıyla sonuçlanan telekulak skandalı Temmuz ayından bu yana İngiltere kamuoyunda yakından takip ediliyor.

Gelişmeler üzerine oluşturulan ve medya etiğini ele alan Leveson soruşturmasında her gün çeşitli tanıklar dinleniyor.

Telefon dinleme ve polise rüşvet skandalı konusunda Temmuz ayında parlamentonun sorularını yanıtlayan Başbakan David Cameron, skandala adı karışan gazeteci Andy Coulson'ı işe aldığı için pişman olduğunu söylemişti.

Avustralyalı işadamı Rupert Murdoch'a ait News of the World gazetesinin 2000-2003 yılları arasında polise rüşvet vererek dört bine yakın kişinin telefonlarını dinlediği anlaşılmıştı.