BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,87
ALTIN 2.433,15
HABER /  MEDYA

Çalıyorlar ama çalışıyorlar! Mahçupyan yazdı

Yazar Etyen Mahçupyan, AK Parti için kullanılan "çalıyorlar ama çalışıyorlar" söylemini analiz etti.

Abone ol

Mahçupyan, yazısında muhalefet partilerinin vizyonsuzluğuna dikkat çekti. Yazar, muhafazakarlar ve orta sınıfın AK Parti'nin ima ettiği geleceğe sahip çıkma adına oy verdiğini yazdı. 

AK Parti sahiden de çalıyor ama çalışıyor mu? Seçmen hırsızlığa göz yumup iktidara mı oy veriyor? Bu düşünce ne kadar doğru?

Muhalefetin bir süredir dilinden düşürmediği bu söylemi, Akşam si yazarı Etyen Mahçupyan bugünkü köşesinde ele aldı. Yazara kulak veriyoruz.

SEÇMEN PARTİLERİ KARŞILAŞTIRIYOR VE AK PARTİ TERAZİDE AĞIR BASIYOR

(...)Açık olan bir gerçek var… Niceliksel ve niteliksel saha çalışmaları muhafazakâr seçmenin iktidarla ilgili nesnel bir bakış geliştirmekten çok uzak olmadığını gösteriyor. Yani ‘çalıyorlar’ ve ‘çalışıyorlar’ tespitleri epeyce yaygın. Ancak ‘çalışıyorlar’ tespiti ‘çalıyorlar’ tespitinden kabaca iki misli daha fazla. Ayrıca ikisi arasında sadece ‘ve’ takısı var, ‘ama’ takısı değil. Diğer bir deyişle muhafazakâr taban AKP’nin farklı alanlardaki performansını karşılaştırarak oy vermiyor. Her ülkedeki her aklı başında seçmen gibi, bu partiyi diğer siyasi partilerle ve diğer muhalif siyasi aktörlerle karşılaştırıyor. Ve zihnindeki terazide AKP ağır basıyor… 

KAZANIMLARIN ELDEN KAÇMAMASI ADINA

Sebep basit: İktidar hem olumlu hem olumsuz şeyler yapıyor olabilir ama olumlu olanların değeri tarihsel olarak paha biçilmez nitelikte. Olumsuz olanlar ise sıradan, geleneksel ve yapısal. Oysa muhalefet blokunda yer alan aktörlerin AKP’nin olumsuzluğuna işaret etmek dışında gerçek bir söylemleri yok. Bunun anlamı AKP’nin iktidardan gitmesi durumunda ‘tarihsel olarak paha biçilmez’ kazanımların elden kaçmasıdır. Muhafazakârlar ve daha geniş olarak orta sınıf, AKP çalışıyor diye oy vermiyor. AKP’nin ima ettiği geleceğe sahip çıkıyor.

'ÇALMA' GELECEĞİN DEVRİMSEL ÖNEMİ YANINDA UFAK MESELE OLARAK KALIYOR

‘Çalmak’ ise bu geleceğin devrimsel önemi yanında çok ufak bir mesele olarak kalıyor.
Üstelik bu tespiti iktidar alanında dönen finansal imkânların hepsini ‘çalma’ fiili altında toplamayı göze alarak yapmaktayız. AKP karşıtları olayı böyle sunduklarında herkesin kendileri gibi düşündüğünü sanabilirler. Ancak tabana inildiğinde insanların büyük oranının basit ‘çalma’ ile hizmet üreten para akışını birbirinden ayırdığı görülüyor. Hizmet üretmesi o para akışını akladığı için değil… O para akışı belirli bir geleceği daha yakına taşıdığı için.
AKP gerçekten çok şanslı bir parti... Gerçeği görmek istemeyen, toplumu tanımamakta ısrar eden bir karşı cephe karşısında, sırf o toplumu tanımak bile bütün seçimleri kazanmaya yetebiliyor."