BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  SAĞLIK

Çalışan kadının iki azılı düşmanı

Özellikle eğitimli kadınların sigara içme alışkanlığının artmasıyla kalp damar hastalıklarına erken yaşta rastlanma sıklığı arttı.

Abone ol

Göztepe Medical Park Hastane Kompleksi'nden Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Dindar, Türk kadınının Avrupalı hemcinslerine göre daha fazla risk altında olduğunu söyledi. Dindar, özellikle son yıllarda kadınların iş hayatının içinde daha fazla yer alması ve sigara kullanımının kadınlar arasında da artması nedeniyle kalp rahatsızlıklarının arttığını ifade etti. Dindar, Avrupa ülkeleri arasında da en genç kalp krizine yakalanan ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığımızı belirtti.

Prof. Dr. İsmet Dindar, "Son yıllarda yapılmış çalışmalar göstermiştir ki psikososyal risk faktörleri de denen yoğun iş temposu, stres, depresyon, anksiyete dörtlüsü, koroner arter hastalığının öngörücüsü olabilmekte hatta kalp krizlerini tetikleyebilmektedir." dedi. Dindar, Türkiye'de kadınlarda obezitenin daha fazla olduğunu ve metabolik sendromda kan yağları yüksekliği, hipertansiyon, bel çevresi fazlalığı gibi işaretlerin Türk kadınlarında yüzde 50'lere varan oranlarda görüldüğünü dile getirdi. Dindar, bu nedenle Türk kadınlarının Avrupalı hemcinslerine göre artmış bir risk ile karşı karşıya olduğunu ifade etti.