BIST 10.171
DOLAR 32,36
EURO 34,69
ALTIN 2.393,05
HABER /  GÜNCEL

California'da eşcinsel evlilik yasağı geri çevrildi

Referandumla eşcinsellerin evlenmesine yasak getirilen California'da 2008 yılından beri süregiden hukuk savaşı son buldu. Temyiz mahkemesi, yasağın meşru olmadığına hükmetti.

Abone ol

San Francisco'da bir temyiz mahkemesi, California eyaletinde eşcinsel evliliğe konan yasağın anayasaya aykırı olduğuna karar verdi.

Eyalette konuyla ilgili yapılan bir referandumun ertesinde eşcinsellerin evlenmesine Kasım 2008 tarihinde yasak getirilmişti.

Fakat daha sonra bir mahkeme, referandumun sonucunu 2010 yılında geri çevirdi.

Bunun üzerine yasak taraftarları konuyu temyiz mahkemesine taşımıştı. San Francisco'da üç yargıçtan oluşan temyiz paneli, 2'ye karşı 1 oyla, yasağın anayasal olmadığına hükmederek alt mahkemenin kararını onayladı.

Şimdi yasak taraftarlarının konunun ABD Yüksek Mahkemesi'nde görüşülmesi için başvurması bekleniyor.

2008 yılında düzenlenen referandumda, ''California'da sadece bir erkekle kadın arasındaki evlilik geçerli olarak tanınır.'' önermesi oylanmış ve kabul edilmişti.

Ancak iki eşcinsel çift, yasağın Amerikan anayasasına dayanan eşitlik haklarını ihlal ettiğini söyleyerek konuyu mahkemeye taşıdı.

San Francisco'daki temyiz mahkemesi, kararının gerekçesinde, eyaletlerin kendi arzu ettikleri yasaları geçirme özgürlüğüne sahip olduğu, ancak farklı bir grup insana farklı muamele öngören yasaların geçirilmesi için meşru bir sebep olması gerektiği vurgulandı.

Yargıçlar, yasağı haklı gösterecek meşru bir sebep görmediklerini açıkladılar.

ABD'de eşcinsellerin evliliği şu an altı eyalette yasal kabul ediliyor.