BIST 10.255
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.407,20
HABER /  GÜNCEL

Çaldırdığınız telefona nasıl kavuşursunuz?

Cep telefonunun çaldırdı. Çok basit bir işlem yaptı. Sonra Emniyetten 'gelin paketinizi alın' diye aradılar. Telefonu bulunmuştu.

Abone ol

Seyahat sırasında çaldırdığı cep telefonuna, savcılığa verdiği bir dilekçe sonucunda bir yıl sonra ulaştı.

HIRSIZA TELEFON AÇTI

Ubeydullah Yener, 4 Ağustos 2008 tarihinde Bilecik'in Bozhüyük ilçesinde seyehat ettiği otobüs içerisinde cep telefonunu çaldırdı. Kullandığı telefon markasının mobil izleyici özelliğini babasının ve kardeşinin telefon numaralarına yönlendiren Yener, hırsızın telefona kendi sim kartını taktığı anda kardeşi ve babasına sim kartın numarası mesaj olarak geldi. Yener, telefonunu çalan kişiyi arayarak telefonun kendisine ait olduğunu söyledi, ancak hiçbir sonuç alamadı.

SADECE DİLEKÇE VERDİ

Tatil dönüşünde Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na telefonun çalınmasıyla ilgili suç duyurusunda bulunan Yener, telefonuna takılan sim kart numaralarını savcılığa bildirdi. Telefonunun hiç bulunamayacağını düşünerek yaptığı başvuruyu unutan Yener'e aradan 1 yıl geçtikten sonra Ankara Adliyesi Emanet bürosundan ''Almanız gereken bir paket var" daveti geldi. Kendisine gelen zarf içerisinde çalınan cep telefonunu bulan Yener, şaşkınlık içinde görevlilere teşekkür etti.

"Tek yaptığım adliyeye giderek bir dilekçe vermek oldu" diyen Yener, bunun için tek kuruş para harcamadığını söyledi.

EMNİYET TÜM ALIM SATIMLARI TAKİP ETMİŞ

Yener'e telefonunu teslim aldıktan bir hafta sonra, yürütülen soruşturmayla ilgili tüm aşamaların anlatıldığı bir evrak da gönderildi. Emniyet ekipleri, çalınan telefonun ikinci el pazarındaki tüm alım - satımlarını GSM kartları üzerinden adım adım takip etti ve son kullanıcıya ulaşarak telefona el koydu.

Savcılığın gönderdiği bilgilendirme evrakında telefonun Alihan Ö. isimli kişi tarafından çalındığı daha sonra B.H., Ş.S., N.M.G. ve S.T. isimli kişiler tarafından kullanıldığı belirtildi. Savcılık, Türkiye'de ikinci el cep telefonu serbest ve denetimsiz olmasından dolayı B.H., Ş.S., N.M.G. ve S.T. isimli kişiler hakkında kovuşturmaya gerek görmedi. Yener'e ait telefon en son Ş.S. isimli kişi tarafından kullanılırken polis tarafından yakalandı.

IMEI NUMARASI HAYATI ÖNEM TAŞIYOR

Yener, cep telefonlarındaki IMEI numaralarının bu tür hırsızlık olaylarında hayati önem taşıdığını ve kullanıcıların bu numarayı mutlaka saklamaları gerektiğini söylüyor. Hayatında ilk kez savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu söyleyen Yener; "Üzerine bir bardak soğuk su içmek yerine bir dilekçe yazdım, sonra da yeni bir telefon alarak çalınan telefonumu unuttum. Aradan bir yıl geçtikten sonra çalınan telefonumu elime aldığımda hırsıza yaptığını yanına kar bırakmamanın mutluluğunu yaşadım. Tabi, ikinci el telefon pazarından bilinçsiz bir şekilde alışveriş yapanlara da bunun iyi bir ders olduğu kanaatindeyim. Sonuçta hepsi çalıntı bir telefon kullandıkları için şüpheli sıfatıyla savcılık kayıtlarına girdi." dedi.