BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Çakma ürün satana hapis

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün,taklit ürünlere ceza verileceğini söyledi

Abone ol

Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleştirilen 3'üncü Uluslararası Üniversitelerde Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi Konferansı'nın (IP Conference 2013) açılışına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün katıldı.

Patent ve sınai hakların korunmasında disiplinli bir süreç başlattıklarını belirterek, "Taklit ürünler 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası alacaklar. Ayrıca yakalanan bütün taklit ürünlere el konulacak" dedi. Tescil sürecini daha etkin hale getirmek için tasarımlara itiraz ücretini kaldırdıklarını belirten Ergün, yeni kanunla sınai hakların korunması açısından çok daha disiplinli bir süreci başlattıklarını söyledi.

1 ile 3 yıl arası hapis cezası var

Bakan Ergün, "Taklit ürünler 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası alacaklar. Ayrıca yakalanan bütün taklit ürünlere el konulacak. Patent tasarım ve coğrafi işaret ihlali söz konusu olursa 1 milyon liraya kadar adli para cezası verilecek. Bu adli para cezasını ödemeyenler 3 yıla kadar hapis yatacak. Taklit ürünlere hapis cezasının ağır olacağı yönünde bir takım itirazlar geldi. Bizim bunu suç saymamız ve hırsızlık gibi görmemiz lazım. Eğer böyle görmezsek bizim fikri mülkiyet hakları, sınai mülkiyet haklarını konusunda insanları, bu işin içindeki insanları korumaksak, onların bunu yapmasının bir anlamı kalmayacaktır. Onun için bunu suç sayan bir yaklaşımla hareket ediyoruz." diye konuştu.