BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Aslan değil, kangal

Gezintiye çıkan ‘Boğar’ isimli safkan Sivas kangalı, dev cüssesiyle aslanı andırıyor.<br/>90 santimetre boyunda, 85 kilo ağırlığındaki dev k...

Abone ol

Gezintiye çıkan ‘Boğar’ isimli safkan Sivas kangalı, dev cüssesiyle aslanı andırıyor.
90 santimetre boyunda, 85 kilo ağırlığındaki dev köpeği bir anda karşılarında gören vatandaşlar korkularını gizleyemezken, bazı vatandaşlar iri köpeği telefonla fotoğraflamaya çalıştı. Kangalın sahibi Mustafa Yaşar Yılmaz (50), Aydın’da kendisine ait besi çiftliğinde safkan Sivas kangalı cinsi köpeğin neslini korumaya çalıştığını söyledi. Kangalların hareket etmediği takdirde organlarının çalışmadığını ve hastalandığını belirten Yılmaz, “Köpeğim safkan Sivas kangalı cinsi olan ‘Boğar’ı spor yapması için zaman zaman bu şekilde yürüyüşe çıkartıyorum. Vatandaşlar Sivas Kangalı’nı karşılarında ilk gördüklerinde korkuyor. Ancak uysal bir köpek olduğunu anlayınca seviyorlar” dedi.
Köpreğini sokakta gezdirdiği için oğlunun Kabahatler Kanunu’na aykırılıktan 60 TL ceza ödediğini kaydeden Yılmaz, “Bu yerli ırkın yok olmaması için sahip çıkılması gerekiyor. Biz bu cinsi ıslah ederek neslini korumaya çalışıyoruz. Gezdirilmesi yasak olduğu için çok fazla dışarı çıkarmıyoruz. Bunun cezası var. Cezayı göze alarak arada sırada gezdirmek zorunda kalıyoruz” diye konuştu.
Yılmaz, kangalların her iklime ayak uydurabildiğini kaydederek, “Güneydoğu’da sıkı yönetim dönemlerinde komutan olarak görev yaptım. O dönemde operasyonları Sivas kangallarıyla yapıyorduk. Askerden ayrıldıktan sonra çiftliğimi korumak için Erzurum’dan Sivas Kangalı getirdim. Daha sonra bu türün yetiştiriciliğine başladım ve şuan çiftliğimde 20 civarında Sivas kangalı cinsi köpek var. Her çiftliğin bu ırkla korunması ile ilgili bakanlık yasa çıkarsa bu ırk korunmuş olur” ifadelerini kullandı.
(İHA)