BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,05
ALTIN 2.442,78
HABER /  GÜNCEL

Çağlayan'dan kabileye barter teklifi!

Bakan Çağlayan’ın gezisinde, ihracatı artırmak için Los Angeles’a antrepo kurulması gündeme geldi.

Abone ol

Bakan Çağlayan’ın gezisinde, ihracatı artırmak için Los Angeles’a antrepo kurulması gündeme geldi. Görüşmelerde Hopi kabilesi kat karşılığı 2 bin bahçeli ev isterken Çağlayan da, kömür karşılığı barter önerdi.

Star gazetesinin haberine göre, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın ABD gezisinde ilginç projeler gündeme geldi. Arizona Phoneix’te yerleşik Hopi kabilesinin yetkilisi Samuel R. Shingoitewa Jr. ile bir araya gelen Çağlayan, Türk müteahhitlerinin bölgeye ‘kömür karşılığı bahçeli evler’ yapmasını teklif etti. Çağlayan’ın Los Angeles’taki görüşmeleri sırasında ise ABD’ye ihracatı artırmak için Çin stratejisini uygulamaya koyması benimsendi. Buna göre iki ülke arasındaki uzaklık nedeniyle yaşanan süre dezavantajını minimize etmeyi hedefleyen Türkiye, ürünleri sipariş üzerine göndermek yerine ABD’deki depolardan müşteriye verecek.

BİR AY İÇİNDE HEYET ABD’YE GİDECEK

Los Angeles ve Long Beach limanlarının pilot bölge olarak seçildiği proje için bir ay içinde Türkiye’den gelecek heyet ön çalışmayı tamamlayacak. İlk aşamada tekstil, elektrikli makineler, deri, kimyasal ve mobilyacılık sektörlerine öncelik verilecek.

Çağlayan “Limanda büyük bir antrepo kurduktan sonra ihracatı ciddi manada artıracağımızı sanıyorum” dedi. Çağlayan’ın Los Angeles’taki en renkli görüşmesi ise Hopi kabilesi reisi Samuel Shingoitewa ile oldu. 7 bin nüfuslu kabilenin 2 bin konut ihtiyacını Türk firmalarının gidermesi görüşmenin ana gündemini oluşturdu. Evlerin kat karşılığı yapılmasını isteyen Shingoitewa’ya Bakan Çağlayan olumsuz yanıt verdi. Bunun üzerine zengin maden yatakları olan kabilenin temsilcisi, Türk firmalarını kömür çıkarmaya çağırdı. Çağlayan da “Kat karşılığı yerine kömürler barter (takas) olabilir” dedi. Varılan anlaşma üzerine  Müteahhitler Birliği’nden teknik ekibin birkaç ay içinde bölgeye gitmesi bekleniyor. Kızılderililer’in konut ve altyapı ihtiyaçları için Türkler’i tercih etmesinin ise Türk-Amerikan Koalisyonu’nun yoğun çabalarıyla sağlandığı vurgulandı.

Çağlayan’dan şefe: Geleneksel kıyafetlerinizle bekliyordum

Arizona’da Phoneix yakınlarında yerleşik Hopi kabilesinin yetkilisi Samuel R. Shingoitewa Jr. ile de bir araya gelen Bakan Çağlayan, normal bir kıyafetle görüşmeye gelen Shingoitewa’ya “Sizi geleneksel kıyafetlerinizle görmeyi bekliyordum” dedi. Görüşmede, Shingoitewa ise Çağlayan’ın ekimdeki ABD gezisinde, Hopi kabilesi geleneksel ritüellerine bakanı davet etti.

Görüşme bisiklet kazasına kurban gitti

Bakan Çağlayan’ın Los Angeles’ın en etkin isimlerinden Belediye Başkanı Antonio Villaraigosa ile öngörülen basın toplantısı bisiklet kazasına kurban gitti. Pazar günü bisikletiyle taksiye çarparak dirseğini kıran ve ameliyat olan 57 yaşındaki Demokrat partili başkan, Çağlayan ile görüşmesini iptal etmedi. Villaraigosa’nın Çağlayan’la görüşmeye alçısı değiştirildiği için geç kalması ise görüşmeyi başlamadan bitirdi. Türk heyeti zamanlama hatası yaparak Villaraigosa gelmeden belediye başkanının makamına gitti. Çağlayan ise Villaraigosa’yı kısa bir süre bekledikten sonra belediyeyi terk etti. Gecikme üzerine THY’nin martta başlaması öngörülen İstanbul-Los Angeles direkt uçuşlarıyla ilgili basın toplantısı yapılamadı. Villaraigosa’nın daha sonra telefon ederek THY yetkililerinden özür dilediği kaydedildi.