BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,70
ALTIN 2.401,27
HABER /  GÜNCEL

Yeni işkence kareleri

Ebu Garip Cezaevi'ndeki işkence fotoğrafları meğer ne ilkmiş ne de son. Buzdağının görünmeyen kısmını Avustralya'nın SBS kanalı, yeni fotoğraf ve videolarla gösterdi.

Abone ol

Iraklı tutuklulara yapılan işkence nedeniyle dünya gündemine oturan Ebu Gıreyb skandalının ayrıntıları gün yüzüne çıkmaya devam ediyor.

Avustralya’nın SBS kanalı, Ebu Gıreyb’de 2003’te yapılan işkencelerin yeni fotoğraf ve videolarını yayınladı. Kanal, fotoğraf ve videoları, skandalı dünyaya sızdıran kişiden aldığını duyurdu. SBS’nin yayınladığı görüntülerde bir mahkûm, askerler tarafından cinsel açıdan kendi kendini tatmin etmeye zorlanıyor.

Diğer bir video kaydında bir mahkûmun kafası askerler tarafından duvara vuruluyor. Fotoğraflarda ise vücutlarında yaralar olan veya ölmüş mahkûmlar bulunuyor. Fotoğraflardan birinde, başka hücreye transfer olmayı reddetmesi üzerine boğazında askerler tarafından açılmış bir yara bulunan Iraklı üst düzey bir yetkili görülüyor. Diğer fotoğraflarda ise mahkumlar, çıplak halde kelepçelenmiş veya yataklarına baş aşağıya bağlanmış ve vücutlarına elektrik kabloları takılmış halde duruyor. ABD hükümeti, dünya genelinde Amerikan karşıtlığını artıracağı gerekçesiyle Ebu Gıreyb’de çekilmiş yaklaşık 100 fotoğraf ve dört videodan oluşan görüntülerin tamamının yayınlanmasına karşı çıkıyor.

Tutukluları konuşturmak için çocuklarına işkence yaptılar

Ebu Gıreyb skandalın 2004’te patlak vermesinin ardından açılan davada tanıklık yapan askerlerden biri, Amerikan askerlerinin kontrolündeki Ebu Gıreyb’de tutukluları konuşturmak için çocukların kullanıldığını söyledi. ABD Temsilciler Meclisi’nde ifade veren Amerikalı Çavuş Samuel Provance, Iraklı general Hamid Zabar ve 16 yaşındaki oğluna yapılanları anlattı.

Daha önce yaptığı tanıklıktan dolayı rütbesi indirilen Provance, “Zabar’ı konuşturmak için kendisine değil oğluna işkence yapıldı.” dedi. Zabar’ın oğlunun hiçbir suçu yokken gözaltına alındığını ve kendisine babasının gözleri önünde buzlu su sıkıldığını anlatan ABD’li asker, “babalarını yumuşatmak için çocuklarına işkence yapma” yönteminin askerler tarafından çok sık başvurulan bir teknik olduğunu da kaydetti. Tüm dünyanın tepkisini çeken Ebu Gıreyb skandalı yüzünden şimdiye kadar yüksek rütbeli olmayan 9 ABD askeri hapse mahkûm edilmişti.