BIST 10.471
DOLAR 32,74
EURO 35,08
ALTIN 2.448,88
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Buzulda 120 bin yıllık bakteri

Pensilvanya Üniversitesi araştırmacıları, 120 bin yıldır Grönland buzulunun içinde yaşayan bir bakteri türü keşfetti.

Abone ol Grönland buzulunun içinde yaşayan daha önce türü bilinmeyen 120 bin yıl hayatta kalmayı başaran bakteri Pensilvanya Üniversitesi araştırmacılar tarafından bulundu.

TÜBİTAK tarafından yayımlanan Bilim ve Teknik Dergisi'nin Ağustos sayısındaki açıklamaya göre, araştırmacılar, Grönland buzullarının yaklaşık üç kilometre derininden çıkardıkları buz örnekleri içinde son derece küçük, bugüne kadar bilinmeyen bir bakteri türünün bulunduğundan bahsetmişti.

Bakterinin, normal boyutlarda bakterilerin geçemediği kadar ince gözenekli filtrelerden bile geçebilecek derecede küçük olmasının, bir bakteri türünün hayatta kalamacağı kadar olumsuz koşullarda bile hayatta kalabildiğini açıklandı.

Genetik olarak deniz çamurunda, bitki köklerinde ve balıklarda bulunan bazı bakterilerle ilişkilendirilen ve ''Chryseobacterium greenlandensis'' adı verilen bakteri, kutup buzullarında keşfedilen 10. bakteri türü olarak yerini aldı.

Bakterinin, 120 bin yıl önce oluşmuş buzul tabakasında, düşük sıcaklık, eksik oksijen, yüksek basınç ve yetersiz besin koşullarında hayatta kalmayı başarması, yaşamın böylesi aşırı koşullarda nasıl sürdüğünün araştırılmasına olanak sağlayacak