BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Büyükşehir Kanunu görüşmeleri TBMM'de

TBMM Genel Kurulu'nda, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın birinci bölümü üzerinde görüşmeler tamamlandı.

Abone ol

TBMM Genel Kurulu'nda, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın birinci bölümü üzerinde görüşmeler tamamlandı.

''Temel Kanun'' olarak iki bölüm halinde görüşülen tasarının, birinci bölümü üzerindeki görüşmelere geçmeden anayasaya aykırılık önergesinin reddedilmesiyle ilgili başkanlık tutumuna ilişkin iki kez usul tartışması açıldı.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, tasarının, devletin üniter yapısını değiştirdiğini öne sürdü.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, tasarıyla getirilen düzenlemelerin anayasaya aykırılık teşkil etmediğini söyledi.

Usul tartışmalarında, başkanlığın tutumunda değişiklik olmadı ve birinci bölüm üzerinde görüşmelere geçildi.

MHP'nin, birinci bölüm üzerindeki görüşmelerin kapalı oturumda yapılmasına dair önergesi de kabul edilmedi.

Tasarı üzerine söz alan AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olmadığını, üniter yapının kesinlikle bozulmayacağını ifade etti. 

CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, tasarıyı eleştirirken, ''Dağlara çıkanların silahla yapamadığını parmakla yapmayınız. Bunun vebali çok ağırdır'' dedi.

HELİKOPTERDEN GAZ BOMBASI ATILDI İDDİASI

Birinci bölüm üzerinde soruları yanıtlayan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, ''kanunun yayım tarihi itibariyle komşu köy ya da belde ile birleşmek suretiyle 2 bin nüfusu bulan belediyelerin kapatılmasının söz konusu olmayacağını'' belirtti.

Şahin, büyükşehir belediyesinin nüfus ölçüsünün 750 bin olduğunu, bu nüfusun oluşmadığı yerlerde büyükşehir belediyesi yapılanmasına gidilmeyeceğini ifade etti.

Bakan Şahin, CHP'li Ali Haydan Öner'in, ''29 Ekim'de demokratik kitle örgütlerinin yürüyüşü sırasında havadan helikopterle denetim yaptınız. Helikopterden gaz bombası atıldığı görüldü. Bu bomba sizin emrinizle mi atıldı? Aynı etkinlikte Adnan Keskin'in boğazı vahşice sıkıldı. Bu konuyu araştırdınız mı?'' sorularına, şu yanıtı verdi: 

''Havadan helikopterle gezmek ilk defa değil Türkiye'de. Herkes gezer. Görevi olan da merak eden de imkanı olan da gezer. 29 Ekim tarihinde havadan helikopterle gaz bombası atıldığı bilgisini ben bakan olarak takip ettiğim kadarıyla ne bir kuruluştan ne bir siyasi partiden duymadım. Sadece bir kişinin, kendine göre havaya bakıp gördüğünü söylediği ve doğru olduğunu iddia ettiği bilgi olarak gazeteden okudum. O kişi de bu akşam bize bu soruyu soran Sayın Öner. Sayın Öner söylüyor, Sayın Öner soruyor, Sayın Öner dinliyor. Sizden başka bunu gören olmadı. Galiba kemale erdikçe, tecrübeniz ve yaşınızla birilerinin göremediğini görme erdemine ulaşmışsınız. Bu görmeye devam edin, belki bize de güvenlik açısından faydanız olabilir. Bizim objektiflerin görmediğini Sayın Öner bundan sonra görerek bize de katkı verebilir.

Sayın Adnan Keskin'in güvenlik görevlilerine, kendisinin sosyal ve siyasi statüsünü de kullanarak gerçekleştirdiği bir saldırı eylemini durdurmaya yönelik bir pozisyondur. Sayın Adnan Keskin'in refakatinde olan, aynı zamanda kamu kurumu personeli olan kişinin kamu görevlisine, yaralayacak şekilde, bünyesinde tahribat oluşturacak şekilde bir cisim atmasının sorusunu burada neden sormuyorsunuz? Siz burada sadece kamu personelini, devletin polisini suçlamakla mı memursunuz yoksa doğruları ve gerçekleri anlatmak gibi bir özelliğiniz var mı?''

Şahin, Adnan Keskin ile ilgili soruyu yanıtlarken, CHP'li milletvekilleri ''doğru söylemiyorsun'' diyerek, tepki gösterdi.

Tasarının 1. bölümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelere geçildi.