BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Bushtan Irak itirafı

Bush, Bağdat'taki şiddet olaylarının hala korkunç bir boyutta olduğunu söyledi

Abone ol

ABD Başkanı George W. Bush, Bağdat'taki şiddet olaylarının hala korkunç bir boyutta olduğunu belirterek, güvenlik durumunun iyileştirilmesi amacıyla Irak'ın başkentine yeni Amerikan birliklerinin gönderileceğini açıkladı.

Washington'u ziyaret eden Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile Beyaz Saray'da görüşen Bush, daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, “Bağdat'taki şiddet hala korkunç. Dolayısıyla daha fazla askere ihtiyaç var” dedi.

Bush, Irak'taki Amerikalı komutanların tavsiyesi doğrultusunda, ülkenin başka bölgelerine konuşlandırılmış ABD askerlerinin bir bölümünün Bağdat'ta görevlendirileceğini ve Washington yönetiminin, tamamen Irak halkının yanında olduğuna ilişkin el Maliki'ye güvence verdiğini belirtti.

Maliki de Irak'taki mezhepler arası çatışmaların durdurulmasının büyük öncelik taşıdığını anlatarak, bütün etnik ve dini kökenlerden Irak vatandaşlarının korunacağı sözünü verdi.

Irak'taki çatışmalarda günde ortalama 100 kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

GÖRÜŞ AYRILIĞI

Lübnan krizine ilişkin olarak ise ABD Başkanı ile Irak Başbakanı arasındaki görüş ayrılığı açıkça ortaya çıktı.

Bush, İsrail'in Lübnan'daki askeri operasyonuna tam destek verirken el Maliki, hemen ateşkes ilan edilmesi ve Lübnan halkına yoğun yardım ulaştırılması çağrısında bulundu.

Başkan Bush ise kısa sürede geçerliliği ortadan kalkacak ve sorunun kökenine inmeyen acil bir ateşkesi desteklemediğini yineledi.