BIST 10.730
DOLAR 32,24
EURO 34,96
ALTIN 2.426,46
HABER /  GÜNCEL

Bush'dan Erdoğan'a açık çek

"Başkan Bush, 'Ne yapmamı istiyorsanız, yapayım. Gerekiyorsa, istiyorsanız Türkiye'ye de geleyim' dedi. Yazılanları önemsemiyorum; aramızda bir sorun yok."

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'ye yapacağı resmi ziyaret öncesinde Yenişafak yazarlarıyla biraraya geldi. Bir dizi konuya açıklık getiren Erdoğan, ABD ziyareti ve Bush'la ilgili gelişmelere yer verdi. İşte Yenişafak yazarlarının soruları ve Erdoğan'ın yanıtları:

Hafta başında ABD ziyaretiniz başlıyor. Gündeminizde neler var? En önemlisi de iki ülke arasında bir gerilim havası olduğu iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Son bir yıl içerisinde Türkiye-Amerika ilişkileri noktasında bazı spekülasyonlar var. Bu olay 1 Mart tezkeresine kadar gidiyor. Sürekli bir spekülasyon üretildi. Bir gerilim aslında üst düzeyde hiç olmadı. 1 Mart'tan sonra gerek telefon görüşmelerinde gerek uluslararası toplantılarda.. Bunlardan en önemlisi NATO Zirvesi.. Bunları çok açık net kendileriyle görüşme imkanımız oldu. Başkan Bush çok açık ve net bir şekilde, "Benden ne yapmamı istiyorsunuz? Eğer Türkiye'ye gelmemi istiyorsanız geleyim, başka türlü yapmamı istediğiniz bir şey varsa onu yapayım" dedi.

Amerikan medyası yazıyor, ben bunlara kulak asmıyorum. Bizim aramızda hiç bir zaman olumsuz bir şey geçmedi. Maalesef bu tür şeyleri Amerikan medyası ve tabiî ki buradaki medya da alıntı yapıp çok farklı yorumlara gitti.

En son İncirlik olayında da yapabileceğimizi yaptık. Kaldı ki; lojistik, su, ilaç gibi çok ihraç ürünü var Türkiye'den oraya giden. Fakat bunları görmezlikten gelerek Türkiye-Amerika ilişkilerini bozmak ve buradan menfaat elde etmek isteyenler var. Bu konuda da bizim hassas olmamız gerekiyor. Biz stratejik ortaklığımıza gölge düşmesini istemeyiz. Zaman zaman bazı olumsuzluklar yaşanmış olabilir. Ama bu olumsuzluklar görüşmelerle aşılabilir, aşılır. Nitekim bunların birçoğunu aştık. Fakat biz duruşumuzun doğru olduğuna inanıyoruz. Bazı yanlış gördüğümüz şeyler varsa, söylüyoruz; yeri geldiğinde Sayın Bush'a da iletiyoruz. AB ve Kıbrıs konusunda ABD bizi ciddi manada desteklemiştir. Kongre üyelerini Kuzey Kıbrıs'a göndermiş olması, hele hele Güney Kıbrıs'ın taraf olmamasına rağmen direkt Ercan Havaalanı'na inmeleri olumlu tavırlardır. Bunları görmezden gelemeyiz.

Afganistan'a destek

ABD Başkanı'na hangi konularla gideceksiniz?

Pekçok konuları görüşeceğiz. Belki istediğimiz süratte bazı şeyler gitmiyor olabilir. Bunların hızlandırılması için kendilerinden ricada bulunacağız. Biz Türkiye ve Amerika olarak birbirine ihtiyacı olan iki ülkeyiz. Dayanışma içerisinde bunları yürüteceğiz. Ortadoğu'nun hassasiyetleri olsun; başka şeyler de var... Bunları görmezden gelemeyiz. Ben burada bir gerçeği söyleyeyim. Afganistan'a gittim. Başkent Kabil'e gittim. Dünyada gittiğimiz ülkeler arasında Afganistan'ı görünce insan, insanlığından utanıyor. Çoçuklar çadırların içinde eğitim görüyor; açlık... Orayı gördükten sonra bizim hükümet olarak tavrımız değişti. İstiyoruz ki; oranın altyapısına biz de katkı sağlayalım. Yatırım yapalım, adımları atalım. Hastane, toplu konut yapalım diyoruz. Bu ülkede uygun yerde PRT (Yerel imar ekipleri) istiyoruz.

Ajandanın birinci, ikinci maddelerinde neler var?

Önceliklerimiz arasında Türkiye-ABD ilişkilerini tekrar görüşeceğiz. KKTC'yi görüşeceğiz. Irak'ı Ortadoğu'yu konuşacağız. Özel olarak görüşeceklerimiz da olacak ama onlar tabiî özelde kalacak.

Hangisi önemli? Özeller mi ana maddeler mi?

Ana maddeler çok daha önemli.

Kaynak:

bus