BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  DÜNYA

Busha eşcinsel şoku!

ABD Kongresinin üst kanadı Senato, eşcinsel evliliğine yasak getirilmesini öneren tasarıyı reddetti

Abone ol

ABD Kongresinin üst kanadı Senato, eşcinsel evliliklerini yasaklamak amacıyla anayasada, evliliğin ancak bir kadın ile bir erkek arasında olabileceği yönünde değişiklik yapılması yönündeki tasarının Senatoda oylanmasını 48'e karşı 49 oyla reddetti.

ABD Başkanı George Bush tarafından kasım ayında Kongrede yapılacak seçimlerde Cumhuriyetçi Partinin muhafazakar tabanına olumlu mesaj vermek amacıyla yeniden ısıtılan girişimin zaten Senatoda kabul edilmesi beklenmiyordu. Tasarının kabul edilmesi için 100 sandalyeli Senatoda, oyların üçte ikisini almak gerekiyordu.

Evliliğin bir kadın ile bir erkek arasında olabileceği maddesini anayasaya koydurmaya yönelik tasarının Senatoda oylanmasının reddedilmesine karşın, oylama sonucunu değerlendiren bazı Cumhuriyetçi Partili senatörler, bu girişime desteğin geçen yıllara oranla arttığını savundu. Cumhuriyetçi Parti Kansas senatörü Sam Brownback, ''Evliliğin sadece bir kadın ile bir erkek arasındaki bir birlik olarak tanımlanması konusunda Amerika'da ilerleme kaydediyoruz'' dedi.

Senatoda 60 senatörün anayasa değişikliğine desteği sağlanabilseydi, tam oylama için konu Senato gündemine getirilecekti. Bundan sonra konunun, gelecek ay ABD Temsilciler Meclisinde de ele alınması öngörülüyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre Amerikalıların büyük çoğunluğu,
evliliğin bir kadın ile erkek arasındaki birlik olarak tanımlanmasına destek veriyor, ancak evliliğin tanımının anayasaya konulmasına karşı çıkıyor.

ABD'de pek çok eyalet, eşcinsel evliliğinin önüne geçebilmek için eyalet anayasasına evliliğin tanımını koyuyor. Ancak bu düzenlemeler, bazen eşcinsel evliliğinin destekçileri tarafından mahkemelerde dava ediliyor.

Demokrat Partililer, ABD'nin gündeminde Irak, ekonomi, petrol fiyatları gibi önemli meseleler bulunurken, Bush'un, Senatodan geçme ihtimali bulunmadığı halde böyle bir tasarıyı gündeme getirmesini, ''asıl gündemi saptırmaya yönelik bir çaba'' olarak eleştirdi.

Evliliğin tanımının Amerikan anayasasına girmesi tartışmaları, özellikle geçen yıl San Francisco Belediye Başkanı Gavin Newsom'ın, eşcinsel çiftlere evlilik lisansı vermesiyle alevlenmişti. San Francisco belediye binasının önünde, evlenmek isteyen eşcinsel çiftler uzun kuyruklar oluşturmuştu.