BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Bush Koreyi uyardı

ABD Başkanı George Bush, Kuzey Kore'yi uzun menzilli füze denemesi yapmaması konusunda uyardı.

Abone ol

Japonya Başbakanı Juniçiro Koizumi'yle birlikte yaptığı basın toplantısında Bush, Koizumi'yle füze denemesi konusunda görüştüklerini, Kuzey Koreli yetkililerden konuyla ilgili geniş çaplı bilgi istediğini kaydetti.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Il'in, kendisine denemeyle ilgili bilgi vermediğini, füzelerin nereye gittiğinin açıklanmadığını belirten Bush, Kuzey Kore'nin konuyla ilgili açıklama yapma yükümlülüğü olduğunu söyledi.

Bush, “Kuzey Kore'ye füze denemesi yapmasının 'kabul edilemez' olduğu yolunda açık bir mesaj vermek konusunda hemfikiriz” dedi.

İkili ilişkileri geren yasağı kaldırarak, Japon pazarını Amerikan sığır etine açtığı için Koizumi'ye teşekkür eden Bush, “Japonların, Amerikan etinin tadını beğeneceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Japon Başbakanı Koizumi ise Bush'la ikili ilişkiler ve uluslararası meseleleri ele aldıklarını, Irak, Afganistan, yoksulluk ve Kuzey Kore konularını görüştüklerini kaydetti.

George Bush ayrıca, Amerikan Yüksek Mahkemesinin Guantanamo'yla ilgili kararı hakkında da konuştu.

Başkan, mahkemenin kararını henüz ayrıntılı olarak incelemediğini, ancak bu kararın ciddi biçimde değerlendirileceğini, suçluların yargılanabilmesi için Kongreyle birlikte çalışacağını kaydetti.

Amerikan Yüksek Mahkemesinin, ABD Başkanı George Bush'un, Guantanomo'daki tutsakların savaş suçları için askeri mahkemede yargılanması emrini vererek yetkisini aştığına karar verdiği bildirilmişti.