BIST 10.330
DOLAR 32,22
EURO 34,77
ALTIN 2.457,05
HABER /  EKONOMİ

Bursalılar uçaktan habersiz

İçerik Ofis ve Aksoy Araştırma Şirketi'nin birlikte yaptığı 'Bursa ulaşım araştırması'ndan ilginç sonuçlar çıktı.

Abone ol

SunExpress'in yaptığı tarifeli seferleri iptal etmesinin ardından Bursalı yöneticiler havayolunun daha faal çalışması için girişimde bulunurken, yapılan anketlerde Bursalıların yüzde 85'inin henüz uçak yolculuğu yapmadığı ortaya çıktı

İçerik Ofis ve Aksoy Araştırma Şirketi'nin birlikte yaptığı 'Bursa ulaşım araştırması'ndan ilginç sonuçlar çıktı. Şubat ayında şehir merkezinde yaşayan 18 ile 65 yaş arası 384 kişiyle yapılan çalışmada, Bursalılara ulaşımla ilgili 7 soru soruldu. "Yunuseli Havaalanı'nın yeniden seferlere açılmasını destekliyor musunuz?" sorusuna ankete katılan Bursalıların yüzde 90'ı "evet" diyerek hava ulaşımının şehir merkezinde olmasını istedi. Katılanların yüzde 8'i ise "hayır" cevabını verdi.

"Yenişehir Havaalanı'ndan tarifeli uçuş olması sizin için ne ifade ediyor?" sorusuna ise katılanların yüzde 46'sı, "Madem yatırım yapıldı, uçuşlar muhakkak oradan yapılmalı" derken, yüzde 19'u, "Kente çok uzak. Yenişehir'den uçacağıma deniz yoluyla İstanbul'dan uçarım" dedi. Aynı soruyu cevaplayanların yüzde 19'u, "İsabetsiz ve doğru planlanmamış bir yatırım. Israr anlamsız" cevabını tercih ederken, yüzde 16'sı ise, "En azından havayolu ulaşımının olmasını ifade ediyor" yanıtını verdi.

Anketteki, "Bursa iş dünyasının da İzmir'de olduğu gibi Bursa Havayolları Şirketi'ni kurup söz konusu çözümü kendi üretmesi fikrini destekler misiniz?" sorusuna yüzde 92 oranında, "Evet destekliyorum" denilirken, yüzde 5 oranında da, "Hayır desteklemiyorum" yanıtı verildi. Yüzde 3 civarında, "Fikrim yok" yanıtının verildiği anket, Bursalıların bir havayolu oluşumunu açıkça desteklediğini gösterdi. Ankete katılanların yüzde 48'i uçakla seyahatte öncelikli tercihlerinin 'ucuzluk' olduğunu ifade etti. Katılımcıların yüzde 32'si de, "Fiyatı fark etmez, benim için ulaşımda zaman önemli" cevabını verdi. Aynı soruya katılımcıların yüzde 19'u, "Pahalı da olsa Bursa'dan uçmayı", yüzde 1'i ise, "Daha pahalıya mal olsa da İstanbul'dan uçmayı" tercih edeceklerini ifade etti.

Vatandaşlara, "Bursa'dan düzenli uçak seferlerinin olması sizce hangi açılardan daha önemli?" sorusu da soruldu. Çoklu cevap verme şansının tanındığı soruya; yüzde 63 oranında, "Bursa'da yaşayanların daha rahat seyahat etmesi", yüzde 59 oranında, "Kentin markalaşması ve imajı" , yüzde 47 oranında, "Yerli ve yabancı turist çekmek', yüzde 36 oranında, "Uluslararası organizasyonların artması', yüzde 1 oranında "Hiçbir açıdan önemi y. ok" yanıtı verildi. Katılımcılar, "Sizce Bursa'nın ulaşım sorunlarından hangisi daha önce çözülmeli?' şeklindeki soruya, yüzde 45 oranıyla 'demiryolu', yüzde 55 oranında 'havayolu' yanıtlarını vererek Bursa halkının öncelikli ulaşım sorununu havayolu olduğunu da ortaya koydu. Son olarak çalışmaya katılanların sadece yüzde 14'ü Bursa'dan uçak yolculuğu yaptığını, yüzde 86'sı ise yapmadığını belirtti. Verilen cevaplar, Bursa'nın hava ulaşımı açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu ancak yanlış uygulamalar sebebiyle potansiyelin kullanılamadığını da ortaya koydu.

Kaynak: skysunhaber