BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Bunları yaparsa sırtı yere gelmez!

Her yoksul eve 600 lira ve 25 bin kişiye iş imkanı! Gökçek "Karayalçın uçuyor" dedi ama o bunları nasıl yapacağını detaylarıyla anlattı

Abone ol

İstanbul’da Ekonomi gazetecileriyle sohbet eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Karayalçın projelerini açıkladı.

Karayalçın her yoksul her aileye 600 TL vereceğini ve 25 bin kişiye iş sağlayacağını iddia ediyor. Bu iki projenin bütçesini 530 milyon TL olarak açıklayan CHP’li aday bu paranın Belediyenin dişinin kovuğunu bile doldurmadığını söylüyor ve kaynağını açıklıyor.

YOKSULLARA 600 TL HEMŞERİLİK GELİRİ

Karayalçın seçilirse Ankara'da yaşayan her yoksul vatandaşa 600 TL. Hemşehrilik geliri vermeyi taahhüt ediyor. Karayalçın'a göre Ankaralıların temel ihtiyaçlarının karşılanması belediye için de bir görev...  Peki neden 600 lira? Karayalçın bu soruya da "Devletin verilerine göre dört kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılamak için ayda 2008 fiyatlarıyla 600 TL gelire ihtiyaç vardır" diye cevap veriyor ve şöyle devam ediyor: "Bizim dönemimizde Belediye ayda 600 TL’den az gelire sahip tüm ailelerin gelir düzeyini, vereceği hizmet ve yardımlarla 600 TL’ye yükseltecektir. Hemşerilik Gelirinin su, ulaşım, ısınma, eğitim, gıda, nakit yardımı ve istihdam yoluyla sağlanması düşünülmektedir. Söz konusu harcamaların aile bütçelerine katkısı ve belediye bütçesine getireceği yük hesaplanmıştır."

25.000 KİŞİYE NASIL İŞ SAĞLAYACAK
Diğer sayfada!

[PAGE]

Diğer bir proje de 25 bin kişiye iş sağlama iddiası. Hatta Karayalçın "yapacağız" diye iddia etmiyor bunu "taahhüt ediyor"

HEM İŞ YARATILACAK, HEM ANKARA YEŞİLLENDİRİLECEK

Bu konuda da şunları söylüyor: " TÜİK verilerinden hareketle, Ankara’da 2008 yılında işsiz sayısının 150.000 kişiyi aştığı anlaşılmaktadır. Üstelik bunların 50.000’den fazlası da 15-24 yaşları arasındaki genç nüfustur. Bu amaçla Kent İşçiliği Projesini uygulamaya sokacağız. Ankara’nın işsiz gençleri, yoksulları, ev kadınları kısa bir eğitim programı alacaklar. Eğitimlerini tamamladıktan sonra, sigortalı olarak, kısmi veya tam zamanlı işlerde istihdam edilecekler. Bu işler yaşlı bakımı, engelli bakımı, ağaç dikim ve bakımı, yeşillendirme gibi işler olacak.  Böylelikle her yıl kamu hizmeti amaçlı 25.000 iş yaratılması öngörülmektedir. Böylece Ankara’nın 25.000 genci, kadını, yoksulu iş sahibi olacaktır. Hem iş yaratılacak, hem de Ankara’ya yeşil alanlar kazandırılacaktır.

PARAYI NEREDEN BULACAK?
Diğer sayfada!

[PAGE]

İyi güzel de bu söylediklerini nasıl yapacak? Parayı nereden bulacak. Karayalçın "Hemşehrilik Geliri" için "Yoksul 90.000 ailenin hiç biri tek kuruş gelire sahip olmasa dahi, toplam yıllık maliyet 650 milyon TL olacaktır. Ancak, yoksul aileler de belirli bir gelir düzeyine sahip olduğundan, yıllık maliyetin en çok 300-350 milyon TL olacağı tahmin edilmektedir. Kent İşçiliği” projesinin de 180 milyon TL’ye finanse edilebileceğini hesapladık. İkisinin toplamı 530 milyon TL kadardır" diye önce iki projenin maliyetini açıklıyor.

BELEDİYE BÜTÇESİNİN SADECE YÜZDE 10'U

Parayı nereden bulacağı konusunda ise şunları söylüyor: Ankara Büyükşehir Belediyesinin bağlı kuruluşlarla birlikte 5,5 milyar TL dolaylarında bir bütçeye sahip olduğunu dikkate alınca, bu bedelin bütçenin yüzde 10’u kadar olduğu görülür. Kaldı ki, geçen yönetim dönemimizde uluslararası piyasalardan kredi bulmamızdan hareketle, doğru dürüst projeler hazırladıktan sonra finansman sağlamanın mümkün olduğunu biliyoruz.

PARA EKONOMİYE GERİ DÖNECEK

Karayalçın Hemşehrilik Gelirinin yüzde 100'ünün tüketime gideceğini yani ekonomiye de ek kaynak sağlanacağının altını çiziyor. "İlk aşamada gelirin yüzde 100’ü tüketime gidecek, para el değiştirdikçe tüketim oranı düşecektir. Bu durumda gelirin en az yüzde 80’inin tüketime gideceğini varsayarsak, çarpan 5 olmaktadır. 530 milyon TL, çarpan etkisiyle 2,6 milyar TL gelir yaratacaktır. Burada ekonomiye ek bir kaynak eklenmemektedir. Belediyenin mevcut kaynağı, çarpan etkisi en yüksek olan kesime aktarılmaktadır." diyor.

HEM GELİR ARTIŞI, HEM EK İSTİHDAM

“Ankara’nın bir yılda yarattığı gelirin 55 milyar TL dolaylarında olduğu hesaplanmaktadır. Sosyal projeler için kullanılacak olan 530 milyon TL, Ankara’nın gayrısafi hasılasının yüzde 1’inden daha azdır. Oysa çarpan etkisiyle yaratılan 2,6 milyar TL, gayrısafi hasılayı yaklaşık yüzde 4,5 etkilemektedir. Bu etki hem gelir artışı hem de dolaylı olarak ek istihdam yaratılması anlamına gelmektedir.