BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,76
ALTIN 2.407,92
HABER /  GÜNCEL

Buluttan deprem kapıyor

Bulutlardan deprem tahmini yapan Ronald Karel, kendisine gönderilen fotoğrafa bakarak Elazığ depremini de bildi.

Abone ol

Daha önce Apolyont Gölü üzerindeki bir 'bulut'u gerekçe göstererek bölgedeki depremi önceden bilen Ronald Karel, Elazığ'dan bir öğretmenin kendisine gönderdiği fotoğrafa bakarak bir depremi daha meydana gelmeden önce bildi.
Elazığlı öğretmen Nazif Öz, 15 Nisan 2007'de saat 19.13'te çektiği fotoğrafı Karel'in "www.meteoquake.org" adlı sitesine saat 19.35'te gönderdi. Karel, 20.07'de 32 dakika sonra gönderdiği cevabında, "3 büyüklüğünde bir depremin olabileceğini" söyledi. Bu mesajdan yaklaşık 3 dakika sonra saat 20.10'da Kandilli Rasathanesi Elazığ Gökdere-Palu'da 3.1 büyüklüğünde depremin olduğunu duyurdu.

Karel'in 1970'te başlattığı ve bugün Prof. Dr. Uğur Kaynak'ın başkanlığında hazırladıkları "Deprem Bulutları Teorisi", 2-13 Temmuz 2007'de İtalya'nın Perugia şehrinde dünyaca ünlü bilim adamlarının katılacağı 24. Uluslararası Jeodezi ve Jeofizik Birliği toplantısında tanıtılacak.
Toplam 5 bin bilim adamının katılacağı yerbilimleri toplantısı, Karel'in 2006'nın haziran ayında Fransa'nın Toulouse şehrinde düzenlenen toplantıdan sonra katılacağı ikinci büyük toplantı olacak. Karel, birçok yeni bilim organizasyonunun birlikte çalışmak için kendisini aradığını belirterek, "35 sene önce uluslararası bilimadamları 'Depremlerle atmosfer arasında ilişki yok' diyordu. Bugün aynı konu için beni ikinci kez davet ediyorlar" dedi. Karel, NASA'nın da deprem bulutlarıyla ilgilendiğini ve kendisiyle temasa geçmeye çalıştıklarını söyledi. Karel, toplantıda tahmin ettiği fotoğrafları da gösterecek.