BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 34,99
ALTIN 2.512,54
HABER /  GÜNCEL

Bulgaristan'dan Türkiye'ye acil uyarı

Bulgaristan'da bir barajın duvarlarındaki çatlaklardan akan suyun karıştığı Tunca ve Meriç nehirlerinin debileri hızla yükseliyor.

Abone ol

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı barajlardaki su seviyesinin tehlikeli boyuta ulaşması üzerine Türkiye'ye acil kodlu uyarı yolladı.

Bulgaristan'daki İvanova Barajı'nın bazı bölümlerinin çökmesinin tetiklediği Meriç Nehri'nin taşması sonucu nehir kenarında bulunan sosyal tesisler sular altında kaldı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

ARAÇ TRAFİĞİNE KAPANDI

Meriç ve Tunca nehirlerinin yükselmesi nedeniyle Kapıkule Sınır Kapısı binek araç trafiğine kapatılırken, baskın tehlikesinin en fazla olduğu Karaağaç Mahallesi'nde kamu kuruluşları ve okullar tatil ilan edildi.

ACİL KODLU UYARI

Arda Nehri üzerinde bulunan İvaylovgrad ve Studen Kladenets barajlarında su seviyesinin tehlike sınırına yükselmesi üzerine Bulgaristan Dışileri Bakanlığı Türk ve Yunan makamlarını olası su baskınlarına karşı uyardı. Yetkililer, ülkenin güneyinde nehir kıyılarında bulunan konutlardan uzaklaşmaları yönünde vatandaşları uyarmaya devam ediyor.

TUNCA DÜŞÜŞTE

Tunca Nehri'nin debisi düşmeye başladı, Meriç'in debisi ise yükselmeye devam ediyor.

Bulgaristan'ın Harmanlı bölgesindeki çöken İvonova barajından gelen suların karıştığı Tunca ve Meriç nehirlerinin debileri dün sabahtan itibaren artışa geçerek, yer yer taşkınlara neden olmuştu. Tunca Nehri, Sarayiçi mevkinde yatağından çıkması sonucu Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Er Meydanı, Balkan Şehitliği ve Adalet Kasrı'nı sular altında bırakmıştı. Sabaha karşı da Tunca Nehri, iki köprü arası mevkinde bazı alanlarda taşkına neden oldu.

TAVAN YAPTI

Tunca Nehri'nin debisinin tavan yaptığı 213 metreküp/saniye seviyesinden düşüşe geçtiği öğrenildi. Son ölçümlerde Tunca Nehri'nin debisi 200 metreküp/saniyeye düştüğü belirlendi.

Tunca'nın debisinin düşmesinin aksine Meriç Nehri'nin debisindeki yükseliş devam ediyor. Meriç Nehri'ndeki debi yükselişi nehir kenarında çay bahçelerinden net olarak gözlenebiliyor.

Nehir suları yaklaşık 1 buçuk metre yüksekliğindeki aydınlatma lambalarının neredeyse üzerine kadar çıktı. Son ölçümlere göre Meriç Nehri'nin debisi 1269 metreküp/saniyeden, 1291 metreküp/saniye seviyelerine çıktı.

BULGARİSTAN'DA 7 KİŞİ ÖLDÜ

Harmanlı bölgesinde çöken İvanova gölü barajı nedeniyle Biser ve Leşnikovo köylerindeki 700 ev su altında kaldı. Barajın çökmesiyle 2,5 metre boyunda dalgalar oluşurken 7 kişi öldü. Harmanlı bölge valisi İrena Uzunova, tüm bölgede alarm ilan edildiğini, hava kuvvetlerine ait helikopterlerin de kurtarma çaılşmaları için gönderildiğini bildirdi.

Barajın yıkılmasıyla taşan su bölgede kara ve demiryollarında da büyük hasara yol açtı. Belgrad-İstanbul seferi yapan yolcu treninin Simeonovgrat yakınlarında raydan çıktığı belirtildi.