BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Bulgaristanda isim değiştirme davası

Bulgaristan'da komünizm döneminde yılları arasında ülkedeki Türklere karşı uygulanan isim değiştirme davası düşüyor.

Abone ol

Bulgaristan'da komünizm döneminde 1984-1989 yılları arasında ülkedeki Türk ve Müslümanlara karşı uygulanan isim değiştirme kampanyası ile ilgil davanın zaman aşımına uğrayabileceği açıklandı.

Bulgaristan Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı Valeri Pırvanov, Meclis İnsan Hakları ve Din İşleri Komisyonu toplantısına katılarak, davanın son durumu hakkında bilgi verdi.

Aynı konuda 1990 yılından beri iki kez dava açıldığını belirten Pırvanov, bu davaların dosyalarının tanık ifadelerinin eksikliği nedeniyle tamamlanamadığını kaydetti.

Pırvanov, isim değiştirme kampanyası ile ilgili son davanın da adli soruşturma süresinin sona erdiğini vurgulayarak, "Davanın zaman aşımına uğrama tehlikesi var. Asimilasyon kampanyası mağduru olan ve şu anda Türkiye'de yaşayan 126 kişinin ifadelerinin alınması gerekiyor. Eğer bu ifadeler alınmazsa davayı kesinlikle sonuçlandıramayız" dedi.

Pırvanov, söz konusu 126 mağdurun ifadelerinde yeni deliller ve suçlar bulunabileceği, bu durumda zorla isim değiştirme kampanyası ile ilgili yeni bir dava dosyası daha açılabileceğini söyledi.

Bulgaristan'da komünizm döneminde Türk ve Müslümanlara karşı başlatılan zorla isim değiştirme kampanyası ile ilgili ilk dava 1991 yılında komünizm dönemi Devlet Başkanı Todor Jivkov ve İçişleri Bakanı Dimitar Stoyanov'a karşı açılmıştı. Ancak bu dava, sanıkların ölümü üzerine sonuçlandırılamamıştı..