BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Bu üniversitesi iş garantisi veriyor

Üniversite sayısı her geçen yıl artıyor. Birbiri ardına kurulan vakıf üniversiteleri rekabeti de beraberinde getiriyor

Abone ol

LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencilerin tercihlerinde üst sıralarda olmak isteyen üniversiteler, birbirinden cazip imkanlar sunuyor. Bunlardan biri de bu yıl kurulan Medipol Üniversitesi. Unkapanı'nda uzun yıllar Tekel binası olan binada hizmet verecek olan üniversite, adından da anlaşılacağı gibi, Medipol hastanelerinin sahibi olan grup tarafından kuruldu.

Zaman'dan Özge Yalın'ın haberine göre üniversitenin kurucu rektörü ise kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim. Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin medyadaki yüzü olan Sağlık Bakanlığı eski müsteşar yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın. Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Sağlık Bilimleri olmak üzere dört fakülteyle hizmete açılan üniversitenin diğerlerine göre en önemli farkı, mezun ettiği bütün öğrencilere iş garantisi vermesi.

Üniversite yönetiminin bu kararı almasının nedeni ise hem tercih nedeni olmak hem de bu alanda istihdam açığının olması. Rektör Aydın, 2003-2004 yıllarında kadro bekleyen hemşire ya da sağlık personelinin sayısının bir hayli fazla olduğuna ama bugün hiçbir hemşirenin kadro sıkıntısı yaşamadığına dikkat çekiyor: "İddia ediyorum 'bir hemşire gelsin ve işim yok desin' ben onu işe yerleştirme garantisi veririm. Uzman doktor, hemşire, fizyoterapist, diyetisyen ve sağlık ara branşlarında aynı sorun yaşanıyor. Bu nedenle birçok alanda hizmet aksıyor." Aydın, Medipol olarak birikim ve tecrübeli oldukları alanda bölümler açtıklarını, iş garantisi verdikleri öğrencilere de düşük maaş ya da piyasanın altında sosyal haklar teklif etmeyeceklerini ifade ediyor.

Tıp fakültesinde okuyan herkese burs

Mevzuat nedeniyle Medipol hastanesinin özel olmaya devam edeceğine, üniversite için uygulama hastanesinin inşaatına başladıklarına dikkat çeken Aydın şöyle konuşuyor: "Zaten aranan mesleklerle ilgili bölümleri açtık. 1. sınıftan itibaren Medipol'de pratik içinde öğrencileri yetiştireceğiz."

Aydın, Tıp Fakültesi'ne alacakları 30 öğrenciyi de burslu olarak okutacaklarını ifade ediyor.

Çözüm yabancı öğrencilerde

Her geçen gün artan üniversite sayısının beraberinde rekabeti de getireceğini söyleyen Aydın'a göre muhtemel yaşanacak sorunlar Türkiye'yi yabancı öğrenciler için cazibe merkezi yapılarak çözülebilir.

Üniversite sayısının artmasının yüksek öğretim camiasını silkelediğine dikkat çeken Aydın 3-5 yıl sonrasına hazırlanan üniversitelerin yabancı öğrenciye yöneldiklerini söylüyor. Özellikle komşu ülkeler, gurbetçi Türklerin yoğun olduğu Avrupa ülkeleri, Afrika ve Körfez ülkelerinden öğrenci transferi yapılabileceğine vurgu yapıyor.