BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Bu talep Hisarcıklıoğlu'nu kahrediyor

Türkiye işsizlik sayısı düşmezken TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu kendisini kahreden bir talebi açıkladı.

Abone ol

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bir işadamı gelip de benden çocuğu için devlet dairesinde ya da bankada iş istedi mi kahroluyorum. İnanamıyorum, işadamı çocuğunun kamuda istihdam edilmesini istiyor. Demek ki geleceğinden kaygılı" dedi.

TOBB, CİSCO ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) işbirliğiyle hazırlanan "Bilişim Çağında İşletme Yönetimi" sertifika programının açılış töreninde konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de 5 milyon 800 bin işsiz olduğunu hatırlatarak, bu insanların ancak girişimci sayısının artmasıyla mutlu olabileceğini ifade etti.

KADINI İHMAL ETMİŞİZ İTİRAFI

Hisarcıklıoğlu, müteşebbis ruhun önünün açılması gerektiğini belirterek, "Kadını ihmal etmişiz; istihdama katılımı yüzde 25'ler seviyesinde. Girişimcilikte yüzde 7'lerde kalıyor ki durum burada daha vahim, daha kötü. Tapu kayıtlarının yüzde 93'ü erkeklerin üstüne… Hani hayat müşterekti? Türkiye'de babalar maalesef kızlarına hak ettiği mirası bırakmıyor. Bunun için kadın girişimci sayısı sınırlı kalıyor. Babalar hak yedirtmesin girişimci sayısı sınırlı kalmasın. İkinci ihmal ettiğimiz alan ise gençler. Genç nüfusumuz fazla ama girişimci sayısı çok az. Bir işadamı gelip de benden çocuğu için devlet dairesinde ya da bankada iş istedi mi kahroluyorum. İnanamıyorum, işadamı çocuğunun kamuda istihdam edilmesini istiyor. Demek ki geleceğinden kaygılı. İnsanımızı motive ettiğimizde işler o kadar kolaylaşıyor ki. Bakın bu anlamda kadınların TOBB bünyesinde faaliyetleri ve etkinliği arttı. Meclislerimizde yer alan kadınların sayısı yüzde 300 arttı" dedi.

GİRİŞİMCİLERE FACEBOOK ÖRNEĞİ

Başarıyı elde etmek için yılmadan çalışılması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Biz işadamları olarak ülkeyi insanları zengin etmek için icat çıkarmaya teşvik etmeliyiz. Kısacası gençlerin önünü açmalıyız. Girişimci olmak için paraya ihtiyaç yok. Bakın buna en iyi örnek Facebook'u kuran arkadaş. Sadece 19 yaşındaydı. Sermayesi neydi? Bir bilgisayardı. Şu an serveti 5 milyar dolar. Bu anlamda icat, yenilikçilik ve inovasyona önem verilmeli. Ayrıca ortaklık kültürünü içselleştirmeliyiz. Başarı için çok alan, çok satan ve çok üreten olacaksın. Unutmayalım artık ticarette sınır yok. Ticaret olmazsa zenginlik de yok. Güçleri birleştirmeliyiz. Ortaklık yapabilmeyi öğrenmeliyiz. Ülke olarak en büyük eksikliğimiz budur. Kendimizden sonra da işlerin devamı adına kurumsallaşmalı ve şirketlerin anayasasını yazmalıyız. Çocuklarımıza kavga edecekleri bir alan bırakmamalıyız. Markalaşmaya önem vermeliyiz. Tüm bunların yanında girişimcimize hep beraber göz bebeğimiz gibi bakmalıyız. Sakın kıskançlık duymayalım. Kıskançlık duyun ama olumlu anlamda 'Şunu niye geçemiyorum?' diye bakın olaya. Bir kişiye iş veriyor mu, ne mutlu bize. Allah bize petrol doğalgaz vermemiş ancak müthiş bir müteşebbis ruhu vermiş. Eksik olan doğru yönde motive olmak ve eğitimdir. Bunlar olursa başaramayacağımız iş yok. Doğru konumlanıp, doğru çalışacağız. Devlet ayağımıza köstek olmasın yeter. Devletten istediğim rakiplerime sağlanan şartları ülkeye getirip uygulayın. İnsan hakları ve üretimde standartlar neyse getirin onu uygulayın. Bak neler yapıyoruz. En önemli hedef noktası budur."