BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Bu sözlük 34 yılda hazırlandı

100 bin kelime ve deyimin yer aldığı ''Misalli Büyük Türkçe Sözlük'' 34 yılda yayına hazırlandı.

Abone ol

Hazırlıklarına bilim adamları ve Türk Dili üzerine çalışan akademisyenlerden kurulu 12 kişilik heyet tarafından 1971 yılında başlanan sözlük, 34 yıl süren kapsamlı bir çalışmanın sonucunda 2005 yılında tamamlandı.
   
Eserin hazırlanmasında görev alan ilk heyette; İlhan Ayverdi'nin yanı sıra Semiha Ayverdi, Dr. Ekrem Hakkı Ayverdi, Nihad Sami Banarlı, Prof. Dr. Tahsin Banguoğlu, Ord. Prof. Dr. Ömer Lütfi Barkan, Prof. Dr. Kaya Bilgegil, Faruk Nafiz Çamlıbel, Prof. Dr. Abdülkadir İnan, Prof. Dr. Faruk Kadri Timurtaş, Orhan Seyfi Orhon ve Fevziye Abdullah Tansel görev aldı.
   
Redaksiyonu Prof. Dr. Ahmet Topaloğlu tarafından yapılan eser, farklı dönemlere ait yazılı ve sözlü dil örneklerini 3 ciltte topluyor. Hazırlık süreci kapsamında bu alandaki yüzlerce eserin incelendiği 3 bin 650 sayfalık eserde, 61 bin madde ve bunlardan
türetilmiş 35 bin deyim bulunuyor. Ayrıca kelime ve deyimler için Türk edebiyatının çeşitli metinlerinden seçilen örnekler de gösteriliyor.
   
Türkçe sözlük ile Osmanlıca sözlüğün özelliklerini bir arada barındıran ve örneklerle anlatan ''Misalli Büyük Türkçe Sözlük'', dilin zenginliğini yansıtmanın yanı sıra genç kuşakların geçmişle bağ kurmalarına, tarihi okuyup anlayabilmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor.