BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,66
ALTIN 2.383,69
HABER /  DÜNYA

Bu projenin emsalleri gelecek

İstanbul-Bursa-İzmir Otoyol projesini inceleyen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, “Hayal sanılabilecek, gerçekleştirilmes...

Abone ol

İstanbul-Bursa-İzmir Otoyol projesini inceleyen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, “Hayal sanılabilecek, gerçekleştirilmesi mümkün olmayan bu proje kısmet olursa birkaç yıl içinde tamamlayacağız. Özellikle sadece devletin bütçe imkanlarıyla yapamayacağı işi kamu ile özel ortaklığıyla yapılabileceğini gösteriyor. Bu proje gibi emsalleri devam edecek” dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İstanbul-Bursa-İzmir Otoyol projesini havadan inceledikten sonra Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Yalova Valisi Esengül Civelek ile birlikte Hersek şantiyesinde incelemelerini sürdürdü. Yetkililerden bilgi alan Arınç, olumsuz hava şartlarından dolayı denizdeki incelemelerini iptal ettiklerini açıkladı. İstanbul-Bursa-İzmir Otoyol projesini yerinde havadan ve karadan inceleme fırsatı bulmanın kendisini memnun ettiğini belirten Arınç, “İstanbul’dan başlayıp Bursa istikametine doğru olan bu büyük projenin önemli ayaklarının olduğunu hem görmek hem de bizzat bilgi almak istedik. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalardan ve projenin geldiği noktadan büyük mutluluk duyuyoruz. 2009’dan itibaren bu projeni ihalesi yapıldı. Burası İzmit’ten Yalova’ya, oradan İzmir istikametine kadar ulaşan bir büyük iş. Bunun içinde körfez geçişi var. 3 kilometreye yaklaşan 2 bin 600 metre civarında köprü yapılıyor. Takriben, 9 milyar dolarlık bir proje. Bu projenin kısmet olursa 2017 yılında bitimi söz konusu. Onun öncesinde bazı bağlantılarının hizmete açılması da olabilir” dedi.

“BU PROJELERİN EMSALLERİ GELECEK”
Arınç, otoyol projesinin kamulaştırma bedellerinin büyük ölçüde ödendiğini ifade ederek, bir aksamanın söz konusu olmadığını açıkladı. Arınç, şöyle devam etti:
“Kamulaştırma ödemeleri dolayısıyla hem şahıslar hem köylüler bir gelire kavuşmuş oldular. Buralarda bir aksama söz konusu değil. Büyük imalatlar var. 6 büyük firma bu işi almıştı. Kendi aralarında bir görev bölümü yaparak her biri bir bölümdeki imalatları yerine getiriyor. Kendi öz kaynaklarını kullanıyor. Devlet de kamulaştırma için büyük bir kısmında ödemeler yapılıyor. Hem kuzey ve hem de güneyde yapılan çalışmalarda köprünün ayakları ve yanında bulunduğumuz Cuma günü de bakanların katılacağı yüzdürülmeye başlayacak büyük imalat olarak gerçekleştiriyoruz. Bursa ve Yalova bundan büyük ölçüde istifade edecek. 1 saat 40 dakikalık ulaşım 6 dakikaya inecek. Bazı bağlantılarda İzmir ve İstanbul arasındaki ulaşım 3 saate düşecek. Belki 3,5 saat olması düşünülüyor. 20-30 yıl öncesinde bakın. Hayal sanılabilecek, gerçekleştirilmesi mümkün olmayan bu proje kısmet olursa birkaç yıl içinde tamamlayacağız. Bu Türkiye’nin geldiği noktayı gösteriyor. Özellikle sadece devletin bütçe imkanlarıyla yapamayacağı işi kamu ile özel ortaklığıyla yapılabileceğini gösteriyor. Bu proje gibi emsalleri devam edecek.”
Geçtiğimiz hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla kamu özel sektör iş birliğiyle imzaları atılan şehir sağlıkları protokolünü hatırlatan Arınç,bu iş birliğinin farklı alanlarda da gerçekleşeceğini ümit ettiklerini sözlerine ekledi.
Arınç, konuşmasının ardından yetkililerden bilgi aldı. Arınç, beraberindeki protokol üyeleriyle birlikte Orhangazi’deki Samanlı tünel çalışmalarını incelemek için yola çıktı.
(İHA)