BIST 10.882
DOLAR 32,20
EURO 34,99
ALTIN 2.514,99
HABER /  DÜNYA

Köylülerden konut eylemi

Batman’ın Hasankeyf ilçesine bağlı Kesmeköprü köyü sakinleri yeni Hasankeyf yerleşim biriminde konut eylemi yaptı. Köylüler yeni Hasankeyf’e...

Abone ol

Batman’ın Hasankeyf ilçesine bağlı Kesmeköprü köyü sakinleri yeni Hasankeyf yerleşim biriminde konut eylemi yaptı. Köylüler yeni Hasankeyf’e giden yolu trafiğe kapatarak yeni Hasankeyf’te kendilerine konut tahsisi edilmediğini ileri sürdü.
Batman’ın Hasankeyf ilçesi yeni yerleşim biriminde Kesmeköprü köyü sakinleri kendilerine konut verilmediğini ileri sürerek eylem yaptı. Kadın, erkek çocuk bir araya gelerek yeni Hasankeyf’e giden yolu kapatan köylüler, pankart açıp slogan attı. Yerleşim birimine araçların girişine izim vermeyen köylüler seslerini duyurmak için bu yola başvurduklarını belirtirken, eylem yerine gelen jandarma ekipleri, güvenlik önlemi alarak araçların geçişini sağladı. Köy sakinlerinden A. Kerim Tapkan, Hasankeyf için kendilerini mağdur edildiklerini, mülkiyetleri olan arazilerinin elinden alınarak Hasankeyflilere verildiğini söyledi. Köylerinden sürgün edildiklerini ileri süren Tapkan, "Biz Hasankeyflilerle beraber yaşamak istiyoruz. Kamulaştırma olarak Hasankeyf’e ne biçiyorlarsa bize de aynısını versinler. Baraja karşı değiliz. Suyun altında kalacak arazi kalsın. Geriye kalan arazimizi bize versinler. Ancak Devlet bu arazileri bağ bahçe yapıp Hasankeyflilere vereceğiz sizi de göç ettireceğiz diyorlar" dedi.
Hasankeyf’e 100 metre mesafede olmalarına rağmen proje nedeniyle mağdur olduklarını kaydeden Kesmeköprü köyü sakinlerinden M. Emin Mahmutoğlu ise, "Yeni Hasankeyf’in inşa edilmesi için arazilerimiz alınarak kamulaştırıldı. Şimdi yeni Hasankeyf yerleşim biriminde hak ve ikamet hakkı verilmedi. Geri kalan arazilerimiz eski fiyattan kamulaştırıp Hasankeyflilere bağ, bahçe olarak verilmek isteniyor. Tek isteğimiz Hasankeyfliler gibi devlet onlara ne hak tanıdıysa bizde o hakları istiyoruz. Kalan arazilerimizin kamulaştırılmamasını talep ediyoruz. Hasankeyf’teki kamulaştırma 40-50 bin lira iken bizimki bir milyar. İstiyoruzki kadınlarımız aynı tandırda ekmek yapsın, çocuklarımız aynı okulda okusun ve aynı parkta oynasınlar. Bedeli ne olursa olsun bu halk Hasankeyf halkı gibi bu haktan yararlanmayacaksa buna geçit vermeyeceğiz. her türlü bedeli ödemeye hazırız. Bu nedenle burada işleri ve faaliyetlerini durma kararı aldık" ifadelerini kullandı.
Mesuda Mahmutoğlu da, "Biz de Hasankeyfliler gibi yaşamak istiyoruz. Burada doğduk, burada büyüdük burada ölmek istiyoruz. Bizim neyimiz onlardan eksik. Bizi Raman Dağlarına götürecekler. Çocuklarımız burada büyüdü burada ölmek istiyorlar. Köyümüzden evlerimizden ediyorlar. Onları çıkartıp başka yere götürseler ve karşındaki evleri onların yerine götürseler razı olurlar mı? Bizde buradan gitmek istemiyoruz" şeklinde konuştu.
(İHA)