BIST 10.277
DOLAR 32,29
EURO 34,83
ALTIN 2.389,43
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Bu proje sadece Ankaralılar için!

Yapılan proje Türkiye'de bir ilk niteliği taşıyor

Abone ol

Türkiye Serbest Mimarlar Derneği'nce (TSMD) yürütülen proje kapsamında, Ankara'nın sembol binalarının detaylarıyla yer aldığı Ankara Kent Maketi ile derneğin Mimarlık Merkezi düzenlenen törenle açıldı.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan maket, Atatürk Bulvarı ve çevresini temel alarak başkentin kentsel gelişimini ortaya koyuyor.

TSMD Başkanı Yeşim Hatırlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, açılışını gerçekleştirdikleri Mimarlık Merkezi'nin Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıdığını söyledi.

Merkezin bu anlamda önemli bir misyon üstlendiğini belirten Hatırlı, ''Merkez, hem mimarlık ortamı hem de mimarlık kültürüne önemli katkı sunacak. Tüm paydaşları bir araya getirecek olan merkezde, çeşitli kurum ve kuruluşlarla farklı projeler de hayata geçirilecek'' ifadelerini kullandı.

''En büyük hedeflerimizden biri toplumda mimarlık konusundaki bilinci artırmak'' diyen Hatırlı, kentlinin kente, kent kültürüne ve mimarisine olan ilgisini artırmayı amaçladıklarını kaydetti.

Dernek çalışmalarına da önemli katkı sunacak merkezde bir kütüphane ile derneğin yönetim biriminin bulunduğunu bildiren Hatırlı, tüm Ankaralıları merkeze beklediklerini dile getirdi.

AB projesi kapsamında dev Ankara Kent Maketi'nin de açılışını gerçekleştirdiklerini belirten Hatırlı, bu çalışmanın da Türkiye'de bir ilk olduğunu kaydetti.

Hatırlı, maket projesinin merkez projesi ile eş zamanlı yürütüldüğünü belirtti.

Çağdaş kentlerde mimarlık müzeleri bulunduğunu ve buralarda kent maketlerinin sergilendiğini anlatan Hatırlı, ''Biz de Ankara'nın bir kent maketi olsun istedik'' diye konuştu.

Hatırlı, maketin, Kentpark AVM'de bir süre sergilendikten sonra Mimarlık Merkezi'ne getirileceğini de sözlerine ekledi.

Kentpark AVM'deki merkez ve maket açılışına Vali Yardımcısı Şentürk Uzun da katıldı.

DEV ANKARA MAKETİ

Proje kapsamında hayata geçirilen Ankara kent maketinin ana unsurunu, ''Başkent'in omurgası'' sayılan 7 kilometrelik Atatürk Bulvarı oluşturuyor. Makette, kuzey ve güney yönünde gelişen kentin önemli yapıları detaylarıyla yer alıyor.

8 AYDA YAPILDI

Yapımı 12 kişi tarafından 8 ayda gerçekleştirilen, 14 metre uzunluğunda, 1/500 ölçeğindeki maket, 15 bin dönümlük alanı 56 metrekare üzerinde görme imkanı sağlıyor.

Taşınabilir ve modüler yapıda tasarlanan maketin bu özelliği, farklı mekanlarda da sergilenebilmesine imkan sağlıyor.