BIST 10.277
DOLAR 32,32
EURO 34,84
ALTIN 2.389,62
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

BDP'de Leyla Zana depremi

Leyla Zana'nın Başbakan Erdoğan ve Kürt sorunu hakkındaki sözleri BDP'de bomba etkisi yarattı.

Abone ol

Sertlik yanlısı olarak bilinen Leyla Zana'nın Kürt sorununa ilişkin ılımlı mesajları gündeme oturdu. Ancak bu durum BDP'de rahatsızlık uyandırdı. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Leyla Zana'yı saflıkla suçladı.

Zana'nın bu açıklamalarından iki gün önce ABD'li diplomatlarla görüştüğü ve "Bağımsız Kürdistan hayal" dediği iddia ediliyor.

Zana'nın "Ben onun bu işi çözeceğine inanıyorum. Buna dair umudumu da, inancımı da asla yitirmedim" şeklindeki sözlerini Demirtaş, "Her kim Başbakandan umutluysa bu saflıktır, AK Parti gibi düşünmektir" sözleriyle değerlendirdi.

Partisinin Şemdinli ilçe örgütünü ziyaret eden Demirtaş, burada Zana'nın yankı bulan sözlerine cevap verdi. Halka hitap eden Demirtaş, AK Parti'yi sert sözlerle hedef aldı:

SAMAN ALTINDAN SU YÜRÜTÜYORLAR
zan.jpg
"Cumhuriyet tarihinde en sinsi asimilasyon politikalarını yürüten parti AK Parti olmuştur. Adeta saman altından su yürütmüş, siyasi soykırım, askeri operasyonlarla katliamlar yapmış ve Kürt sorununu yüz yıl geri götürmüştür."

DİĞER PARTİLER DAHA MERT

Cumhuriyet tarihindeki diğer partilerin AK Parti hükümetinden daha mert olduğunu ifade eden Demirtaş, AK Parti öncesi partilerin savaşı açık bir şekilde yürüttüğünü idda etti.

Uludere olayının gözdağı vermek, sindirmek için yapıldığını öne süren Demirtaş, "Eğer hükümet samimiyse önce Roboski katliamından özür dilemekle başlamalıdır. Sonra İmralı tecridine son verip askeri ve siyasi operasyonlara son vermesi gerekiyor. En son olarak da müzakereye oturmalıdır" şeklinde konuştu.

BU SAFLIKTIR

Hükümetin açılım politikaları ile birlikte Hakkari bölgesinde daha fazla karakol kurulduğunu,

Elimi taşın altına koyuyorum
Zana Radikal’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “En küçük bir umut bile olsa bu umuda sarılmalı, umudu büyütme imkânını aramalıyız. Her gün gençlerimiz ölüyor. 10 sene sonra yeniden çözüm aradığımızda binlerce çocuğumuzu kaybetmiş olacağız. Siyaset umudu koruma sanatıdır. Herkes elini taşın altına koysun, ben de elimi taşın altına koyuyorum...”

mayınların döşendiğini ve tel örgülerin çekildiğini öne süren Demirtaş, üstü kapalı Zana'ya cevap verdi: "Hem bunları yapacaksın hem de kalkıp, 'Ben sorunu çözeceğim' diyeceksin. Her kim Başbakandan umutluysa bu saflıktır, AK Parti gibi düşünmektir."

ZANA ABD'Lİ DİPLOMATLARLA GÖRÜŞMÜŞ

CHP'nin çözmek için yöntem önermesiyle yeniden gündemin birinci sırasına oturan Kürt sorununu konusunda ABD cephesinde de önemli gelişmeler yaşanıyor. Radikal gazetesi konuyla ilgili çarpıcı gelişmeleri yazdı. "Gençlerin ölmesini hiçbir vicdan kabul edemez. PKK ona göre süreci yeniden değerlendirsin" diyen Leyla Zana 'nın iki gün önce ABD'li diplomatlarla görüştüğü ve "Bağımsız Kürt devleti hayal. Sorunun şiddetle çözülmeyeceği ortaya çıktı. PKK'yı silah bırakmaya teşvik edin" mesajı aldığı ortaya çıktı.

ANKARA'YA DOĞRUDAN MESAJ VERDİK

ABD yönetimi benzer mesajları Washington'da Dışişleri Bakanlığı'nda BDP lideri Selahattin Demirtaş'a da vermişti. Üst düzey bir kaynak, "Geçmişte bu tür doğrudan mesajları Ankara'da verirdik. Washington'ın mesajları daha yumuşak olurdu. Bu kez, Washington da mesajlarını Ankara'nın tonunda verdi" yorumunu yaptı. Barzani'nin PKK'nın silah bırakması için gösterdiği çabaya da destek veren ABD yönetimi, Kuzey Irak 'ta bağımsız bir Kürt devletine de yeşil ışık yakmıyor.

ZANA NE DEMİŞTİ? AYRINTILAR SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]

ERDOĞAN ÇÖZER

Hürriyet gazetesine konuşan Zana, Erdoğan için "tarihin en güçlü hükümetinin başındaki isim" ifadelerini kullanmıştı. Kürt sorununa ilişkin çözüm arayışlarıyla ilgili olarak şunları söylemişti:

KCK deyip duruyorlar. Bu işin hikâye kısmı. Kim kendini ifade ettiyse, isyan ettiyse kendini içeride buldu. Benim tanıdığım onlarca insan var KCK’lı değiller ama içerideler. Türkiye’de adamı içeriye atıyorlar, orada unutuyorlar. Tamam bari suçluyorsun cezasını ver ama ceza da yok. Yargıçlar gereğini yapmıyor, hüküm yok. Yarın bu insanların hepsi AİHM’ye gitse, uzun tutukluluktan dolayı tazminat alsa bu paralar bu milletin, gariban vatandaşın cebinden, cebimizden çıkmayacak mı? Üniformanın laciverti, yeşili olmaz. Önemli olan tutumdur. Asker çözer, polis çözer, yargı çözerle bu iş olamaz. Burada bir gerçek vardı. Bunu hepimiz açıkça söyleyelim ve kabul edelim. Bu işi isterse en güçlü durdurur. O güçlü kimdir, şimdiki hükümettir. O hükümetin başı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Tarihin en güçlü hükümetinin başındaki isim isterse o iradeyi gösterir, buna gücü yeter ve bu sorunu da çözer. Ben onun bu işi çözeceğine inanıyorum. Buna dair umudumu da, inancımı da asla yitirmedim. Yitirmek de istemiyorum. Yitirseydim giderdim, burada olmazdım. Şimdi hepimizin yapması gereken, hepimizin başbakanın  sorunu çözmesinde yanında olduğumuzu ona hissettirmemiz, onu teşvik etmemizdir."