BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Bu proje hayatları kurtaracak

Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG), doğal afetlere karşı eğitim programlarına hız verdi. Eğitimin tamamlandığı her mahalle, MAG konteynerine kavuşuyor.

Abone ol

Bu çalışma kapsamında, Eylül-Kasım ayları arasında Zeytinburnu, Fatih ve Büyükada’da afete karşı temel eğitim programı yürütülüyor. Eğitimin tamamlandığı her mahalle, MAG konteynerine kavuşuyor.

MAG (Mahalle Afet Gönüllüleri), afete karşı hazırlık eğitimleri vermeye devam ediyor. Bu çalışmalar çerçevesinde, mahalle sakinlerini olası afetlere karşı hazırlıklı hale getirmek ve hem kendilerinin hem de sevdiklerinin hayatlarını kurtarmanın yollarını öğretmek üzere, ilkyardımdan yangına müdahaleye kadar birçok konuda eğitim veriliyor. Halen Zeytinburnu, Fatih ve Büyükada’da da eğitimler sürüyor.

MAG Konteynerleri Yerlerini Buluyor

Eğitimin tamamlandığı her mahallede, güvenli ve kolay ulaşılabilecek bir yere, içinde MAG ekipmanlarının bulunduğu ve Mahalle Afet Destek Merkezi olarak kullanılan bir konteyner yerleştiriliyor. Konteynerler, afet anında ilk müdahalede kullanılabilecek malzeme ve kıyafetleri içeriyor. Bu konteynerlerin en yenileri de, eğitimlerini kısa süre önce tamamlayan İdealtepe’de ve Küçükyalı’ya bağlı Çınar Mahallesi’nde bulunuyor.

Mahalle Afet Gönüllüleri’nden Çağrı

2000 yılında, ilk olarak Kocaeli’nde kurulan Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG), Türkiye’de afet bilincini artırmayı ve mahalle düzeyinde örgütlenerek, bireylerin kendilerinin ve sevdiklerinin hayatlarını kurtarmalarını sağlamayı amaçlıyor.

MAG, valiliklerle birlikte yürütülen Mahalle Afet Destek Projesi (MADP) kapsamında, gönüllülerine hem eğitim hem de malzeme temin ederek, mahalle düzeyinde afete hazırlık birimleri yaratıyor. MAG halen İstanbul, Kocaeli ve Yalova’daki 40 mahallede toplam 1707 gönüllü ile faaliyetlerini sürdürüyor.

“Yaşamak ve yaşatmak bizim elimizde” sloganıyla gönüllü çalışmalarını yürüten MAG ve eğitim programları hakkında ayrıntılı bilgi www.mag.org.tr adresinden ya da 0212 296 54 90 numaralı telefondan alınabiliyor.

İletişim için: www.mag.org.tr  

Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG), 1999 yılındaki Marmara depreminin ardından, bireyleri afete karşı bilinçlendirmek ve hem kendilerini hem de sevdiklerini korumaya yönelik eğitim almalarını sağlamak üzere İsviçre İşbirliği Ofisi (SDC) Türkiye Şubesi’nin finansal desteği ve ilgili valiliklerle gerçekleştirilen işbirliği ile oluşturulmuştur. Tamamen gönüllülük esasına dayanan ve mahalle düzeyinde örgütlenen MAG, Mahalle Afet Destek Projesi (MADP) kapsamında, gönüllülerine afet sonrası ilk müdahale için gerek duyulacak eğitim ve malzemeyi temin etmektedir. MAG halen İstanbul, Kocaeli ve Yalova’daki 40 mahallede toplam 1707 gönüllü ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

MAG (Mahalle Afet Gönüllüleri)

2000 yılında, İsviçre İşbirliği Ofisi (SDC) Türkiye Şubesi desteğiyle kurulan MAG, Türkiye’de afet bilincini artırmayı ve mahalle düzeyinde örgütlenerek bireylerin kendilerinin ve sevdiklerinin hayatlarını kurtarmalarını sağlamayı amaçlıyor. Afetlerden sonraki ilk 72 saatte bireylerin genellikle yalnız olduğu gerçeğinden yola çıkan MAG, Mahalle Afet Destek Projesi (MADP) kapsamında, gönüllülerine hem eğitim hem de malzeme temin ederek, mahalle düzeyinde afete hazırlık birimleri yaratıyor. MAG halen İstanbul, Kocaeli ve Yalova’daki 40 mahallede toplam 1707 gönüllü ile faaliyetlerini sürdürüyor.

Proje’nin Amaçları

•Eğitim, ekipman ve organizasyon sağlayarak, mahalle bazında, özellikle afet sonrasındaki kritik saatlerde müdahale imkan ve kabiliyetini güçlendirmek
•Profesyonel ekiplerle olan işbirliği ve koordinasyonu güçlendirmek
•Afet riskleri ve bu risklere karşı alınabilecek önlemler konusunda yerel halkı bilgilendirerek, afetlere duyarlılığı ve bilinç düzeyini artırmak

Proje’nin İçeriği

Proje kapsamındaki her mahallede:
Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG)


•Afetin hemen ardından ilk müdahaleyi yapabilecek düzeyde yaklaşık 50 gönüllü eğitilir ve ekipmanla donatılır.
•Profesyonel ekiplere yardımcı olur ve destek verirler.
Mahalle Afet Kurulu (MAK)
•Alanlarında bilgi sahibi kişilerden oluşur. MAK üyeleri, mahallelerinde afete hazırlık ve müdahale kapasitesini artırır ve yönlendirirler.
Mahalle Afet Destek Merkezi
•Belirlenen mahallelerde güvenli ve kolay ulaşılabilecek bir yere, içinde MAG ekipmanlarının bulunduğu bir konteyner yerleştirilir. Bu konteyner Mahalle Afet Destek Merkezi olarak kullanılır.

Pilot Uygulamada Son Durum

•Kocaeli’nde İzmit Merkez, Gölcük, Körfez, Derince ve Karamürsel ilçelerinde 17; Yalova’da Merkez, Çiftlikköy ve Altınova ilçelerinde 5; İstanbul’da Bakırköy, Beşiktaş, Kartal, Pendik, Tuzla, Zeytinburnu, Maltepe ve Fatih ilçelerinde 18 olmak üzere, toplam 40 mahalleden 1707 MAG, temel eğitimlerini tamamladı. Sivil Savunma Gönüllü protokolleri imzalandı.
•Bu mahallelerde Mahalle Afet Destek Merkezleri kuruldu ve ekipmanların teslimi yapıldı. Kocaeli İl Kriz Merkezi ile telsiz haberleşme sistemi oluşturuldu.
•Mahalle Afet Kurulları oluşturuldu, eğitimleri verildi ve işlerlik kazandırıldı.
•Mahalle Afet Destek modeli oluşturuldu ve değişik koşullarda denenmekte.
•Modelin sürekliliğinin sağlanması amacıyla kurumsallaşma çalışmaları hızla devam ediyor.

Kimler MAG Olabilir?

•18-55 yaşları arasında olan
•Mahallede uzun süredir oturan ve oturmayı planlayan
•Fiziksel engeli olmayan
•Yüz kızartıcı suçtan hüküm giymemiş
•Gönüllü çalışmasına inanan
•Takım çalışmasına yatkın kadınlar ve erkekler

“Yaşamak ve yaşatmak bizim elimizde” sloganıyla gönüllü çalışmalarını yürüten MAG hakkında ayrıntılı bilgi www.mag.org.tr adresinden alınabiliyor.