BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Bu ölen kaçıncı çocuk!

Nato "özür" skandallarına bir yenisini daha ekledi. Bu sefer de iki masum çocuğu militan zannedip öldürmüş!

Abone ol

Afganistan’da NATO güçleri bir kez daha sivilleri öldürdü ve özür diledi. ISAF komutanı, askerlerin iki çocuğu Taliban militanı zannederek vurduğunu söyledi.

Afganistan’da NATO öncülüğündeki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) iki Afgan çocuğun yanlışlıkla öldürülüğünü doğrulayarak özür diledi.

ÇOCUKLAR 7 YAŞINDAYMIŞ

Yedi yaşlarında oldukları belirtilen çocukların perşembe günü güneydeki Uruzgan vilayetinin Şahid-i Hasas bölgesinde Taliban militanı sanılarak öldürüldükleri belirtildi. Açıklamayı yapan ISAF komutanı Orgeneral Joseph Dunford, “Ölen çocukların ailelerinden şahsen özür diliyorum” dedi. Dunford’a göre çobanlık yapan çocuklara Taliban militanı oldukları düşünülerek ateş açıldı. Çocuklara aynı bölgede Taliban’ın saldırısına uğrayan Avustralya birliklerinin ateş açtığı sanılıyor. Uruzgan’da yaklaşık 1500 Avustralya askeri görev yapıyor. Bu askerler Afgan güçlerinin eğitiminden sorumlu.

ÇOCUKLARI RADYO DİNLERKEN VURMUŞLAR 

Yerel yetkililerden Amir Muhammed Ahundzada ise, “Görünen o ki, çocukları radyo dinlerken vurmuşlar. Bunun nedeni hiç net değil” dedi.

ISAF komutanı, helikopterden açılan ateşle hayatını kaybeden çocukların ölümüyle ilgili olarak “Bu trajedinin sorumluluğunu üstleniyoruz”diye konuştu; ISAF ve Afganistan yetkililerinden oluşan bir heyetin çocukların yaşadığı bölgeye gidip yerel liderlerle görüştüğünü söyledi.

ŞUBATTA 10 SİVİL VURDULAR

Sivil ölümleri karşısında Afgan halkının ve Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’nin tepkisi gitgide sertleşiyor. Karzai son olarak, Amerikan özel kuvvetlerinin iki hafta içinde Vardak vilayetini terk etmeleri talimatı vermişti. Kararın, özel kuvvetlerin cinayet ve işkence olaylarına karışmaları nedeniyle alındığı belirtildi.

BURASI BİZİM TOPRAĞIMIZ, AMERİKALILARIN DEĞİL 

13 şubatta Afgan güçlerinin talebi üzerine yardıma gelen NATO’ya bağlı ABD birliklerinin düzenlediği hava saldırısında beşi çocuk, dördü kadın 10 sivil hayatını kaybetmişti. Karzai, bunun üzerine Taliban militanlarının yığınak yaptığı bölgelerde NATO’dan hava desteği istenmesini yasakladı. Afganistan lideri Karzai, “Burası bizim toprağımız, Amerikalıların değil. Çok şükür yabancı güçler yakın gelecekte ülkemizi terk edecekler. Kendi topraklarımızı korumak için yabancı güçlerin yardımına ihtiyacımız da yok“ demişti.

18 NİSAN 2009

Afganistan’daki NATO birliklerinin komutanı, ülkede sivil ölümlere neden olan operasyonlardan dolayı özür diledi.

5 AĞUSTOS 2009

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ilk Afganistan ziyaretinde, sivil kaybını en aza indirmeye kararlı olduğunu söyledi.

2 MART 2011

NATO, Kunar’da dokuz Afgan çocuğun NATO askerlerinin “yanlışlıkla” ateş açması sonucu öldürülmesi nedeniyle özür diledi.

30 MAYIS 2011

NATO’ya bağlı Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF), hava saldırısında 12 çocuk ve iki kadının ölmesi nedeniyle özür diledi. Karzai sivillerin öldüğü hava saldırısının “ciddi bir hata ve cinayet olduğunu” söyledi.

9 HAZİRAN 2012 

NATO, operasyon sırasında ölen 18 sivil için özür diledi.