BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,70
ALTIN 2.405,71
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Bu ilçede oturanlara iyi haber!

İstanbul'un batısında, Avcılar'da görülen sismik kümeler deprem sonrası dönemde yok oldu.

Abone ol

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, İzmit depremi öncesinde İstanbul'un batısında, Avcılar'da görülen sismik kümelerin deprem sonrası dönemde yok olduğunu belirterek, "Bu özellik, İzmit depremi sırasında Avcılar ikincil fayının kırılarak gerilmesini boşattığını, böylece sismik aktivitenin duraksadığını gösterir" dedi.

Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyük depremlerin yakın ve uzak çevresindeki faylar üzerinde gerilme artışına veya azalmasına neden olduklarını ifade ederek, "Artan gerilme ve sismisite (depremsellik) sonucu oluşan sismik kümeler büyüyerek yeni bir deprem oluştururlar. Gerilmelerin azalması ise sismik aktivitenin duraksaması, var olan önceki sismik kümenin yok olmasına neden olur" diye konuştu.

Bektaş, 17 Ağustos 1999'da meydana gelen depremin İstanbul çevresindeki faylar üzerinde oluşturduğu gerilme birikimleri ve gerilme azalmalarını anlamak için bölgenin deprem öncesi (1985-1999) ve sonrası (1999-2013) dönemlerine ait sismik aktivitelerin karşılaştırıldığını dile getirerek, şunları söyledi:

"İzmit depremi öncesinde İstanbul'un batısında, Avcılar'da görülen sismik kümeler deprem sonrası dönemde yok olmuştur. Bu özellik, İzmit depremi sırasında Avcılar ikincil fayının kırılarak gerilmesini boşattığını, böylece sismik aktivitenin duraksadığını gösterir. İzmit depremi öncesinde İstanbul-Avcılar'dan kuzeybatı ve kuzeydoğu doğrultularında Karadeniz'e uzanan iki sismik hat üzerinde yer almış 5 sismik kümeden dördü, İzmit depremi ve sonrası gerilmelerini boşaltarak yok oldu. Bu iki sismik hat veya aktif fay Kuzey Marmara fayının ikincil kollarına karşılık gelir."

Bu verilerin İzmit deprem odağından 105 kilometre uzakta yer alan Avcılar'da beklenenin üzerinde yaşanan hasarın topografyadan kaynaklanmadığını, aksine Avcılar fayının tetiklenerek bölgede ağır hasar oluşturduğu anlamını taşıdığını kaydeden Bektaş, "Bu görüş doğruysa Kuzey Marmara Fayı üzerinde beklenen büyük deprem Avcılar'ın batısına kaymıştır" ifadesini kullandı.

fay