BIST 9.916
DOLAR 32,48
EURO 34,78
ALTIN 2.441,30
HABER /  SAĞLIK

Bu hava tam grip havası!

Uzmanlar ani hava değişikliklerine dikkat çekerek tam grip mevsimi olduğunu söyledi.

Abone ol

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhsin Akbaba, son günlerde hava sıcaklığındaki ani değişimlerin gribi tetiklediğini söyledi. Gribal enfeksiyonların en çok ısı değişimleri sırasında meydana geldiğini kaydeden Prof. Dr. Muhsin Akbaba, "Sağlığınız için tedbirli giyinin, toplu yaşam alanlarından mümkün olduğunca uzak durun, bol sıvı ve vitamin yönünden yüksek meyve-sebze ile besinleri tüketin" dedi.

Prof.Dr. Akbaba, böyle dönemlerde kas ağrıları, omuz sırt ve boyun ağrılarının arttığını, yorgunlukla birlikte, konsantrasyon bozukluğu, aşırı sinirlilik, hafıza zayıflaması ve uyku bozuklukları da görülebildiğini hatırlattı. Özellikle soğuk günlerde kalabalık ve havalandırmanın iyi olmadığı kapalı alanlarda bulunmanın gribal enfeksiyonlar için 'davetiye' anlamı taşıdığını aktaran Prof.Dr. Akbaba, şunları kaydetti:

"Gribal enfeksiyonlar her yaşta görülmesine rağmen, bazı gruplar daha fazla risk altındadır. Örneğin bebekler, çocuklar ve yaşlılarda daha ağır seyredebilir. Ayrıca kişilerin kronik hastalıkları olması, sigara kullanımı ve gebelik gribal enfeksiyon için risk faktörleri arasındadır. Gribal enfeksiyonlar, virüsü taşıyan hasta kişilerin solunum yolu sekresyonlarıyla (salgı) yayılmaktadır. Özellikle toplu yaşanılan kapalı ortamlarda çok hızlı bir şekilde yayılır. Grip hastalarında kullanılan ilaçlar semptomlara yönelik olup, hastanın genel bulgularını düzeltmek için kullanılır. Hastalık süresince istirahat edilmesi, bol sıvı alınması, ağrı kesici-ateş düşürücü, solunum yolu sekresyonlarını azaltıcı ilaçlar kullanılması hastayı rahatlatacaktır. Ayrıca C vitamin yönüyle zengin besinlerin tüketimi enfeksiyona karşı vücudu doğal olarak korumaktadır."