BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,17
ALTIN 2.241,20
HABER /  GÜNCEL

Bu görsel şöleni sakın kaçırmayın

Bu yılın ilk ay tutulmasına sayılı günler kaldı. Bu görsel şöleni kaçırmamak için bu haberi mutlaka okuyun.

Abone ol

Bu yılın ilk ay tutulması 15 Haziran günü saat 22.05'te başlayıp 1 saat 40 dakika sürecek.

Bu yılın ilk Ay Tutulması, 15 Haziran Çarşamba günü saat 22.05'de başlayacak. Ankara Üniversitesi (AÜ) Rasathanesi, 1 saat 40 dakika sürecek ay tutulması için düzenleyeceği özel etkinliğinde, meraklılarına gökyüzünü teleskoplarla izlettirecek.

AÜ Gözlemevi yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 15 Haziran Çarşamba günü yaşanacak yılın ilk Ay Tutulması için düzenlenecek özel etkinlik saat 20.00'da başlayacak.

Sunum ve belgesel gösterimlerinin yapılacağı etkinlikte, saat 22.05'de izlenmeye başlanacak olan Ay Tutulması, 1 saat 40 dakikalık süresiyle izleyenlere görsel bir şölen yaşatacak. Bu kadar uzun süreli bir ay tutulması, en son 2000 yılı Temmuz ayında gerçekleşti.

Etkinlik programında, uzmanlar eşliğinde çıplak gözle gökyüzü gözlemi, takımyıldızların mitolojik hikayeleri ile birlikte anlatımı ve teleskoplarla Ay ve halkalı gezegen Satürn'ün gözlemi de yer alıyor. Gözlemevi Müzesi de etkinlik boyunca açık kalacak.Ankara Üniversitesi Gözlemevi, yıl boyunca her Ay halk günü etkinlikleri ve özel gök olayları etkinlikleri ile kapılarını gökyüzü meraklılarına açmaya devam edecek.

Gözlemevi yetkilileri, Gözlemevi'nin şehirden uzak ve yüksek bir konumda bulunması nedeniyle katılımcıların yanında kalın giysiler bulundurmalarını önerdi.

Bu yılın hesaplarına göre, Tutulma sırasında Ay'ın konumları şöyle olacak:

saat 20.24 Ay'ın dünyanın yarı gölge konisi içine girmesi
saat 21.22 Parçalı Tutulma başlangıcı
saat 22.22 Tam Tutulma başlangıcı
saat 23.12 Tam Tutulma ortası
saat 00.02 Tam Tutulma sona ermesi
saat 01.02 Parçalı Tutulmasının sona ermesi
saat 02.00 Ay'ın Dünyanın yarı gölge konisinden çıkışı

ÇANAKALLE'DE 'HALK GÜNÜ'

Öte yandan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı Ulupınar Gözlemevi'nde de ilk ay tutulmasının izlenebileceği ''Halk Günü'' düzenlenecek.

Gözlemevi müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, yaptığı açıklamada, 15 Haziran'daki ay tutulmasının Türkiye'nin her yerinden teleskop ve dürbün kullanmadan gözlenebileceğini söyledi.

Tutulmanın söz konusu gün saat 20.24'de ayın dünyanın yarı gölge konisi içine girmesiyle başlayacağını ifade eden Demircan, ''Saat 22.22'de tam gölge konisine girmeye başlayınca ay görüntüsünde kızıllaşma gözlenecek. Tam tutulma 23.12'de gerçekleşecek ve 02.00'ye kadar sürecek'' dedi.

Demircan, ay tutulması nedeniyle ÇOMÜ Ulupınar Gözlemevi'nde ''Halk Günü'' düzenleneceğini kaydetti.