BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Bu filmi bile fişlediler!

Amerikalı aileler tarafından hâlâ beğeniyle izlenen "Şahane Hayat" FBI tarafından komünizm propagandası gerekçesiyle fişlendi.

Abone ol

FBI’ın, tüm zamanların en cana yakın Noel filmlerinden biri olarak kabul edilen "It’s a Wonderful Life-Şahane Hayat"ı komünist propaganda yaptığı iddiasıyla araştırdığı ortaya çıktı.

FBI, filmde banker karakterinin açgözlü ve kötücül yansıtılmasını içine sindirememiş. Öyle ki filmi takibe alan FBI, aynı zamanda filmin senaryosunu yazan Albert Hackett ve Frances Goodrich’in o zamanların komünistleriyle ilişkilerinin olduğunu ifade edip, senaristlerin eşlerini bile fişlemiş.

EN İYİ 100 FİLMDEN BİRİ

II. Dünya Savaşı sonrası Amerika’daki komünizm korkusu o kadar hat safhaya gelmiş ki, filmde cimri ve anti patik bankeri canlandıran Lionel Barrymore’un tercih edilmesinde bile komünizmden esinlenildiği raporlanmış. Noel klasiklerinden "It’s a Wonderful Life-Şahane Hayat" vizyona girdiği 1946’da, En İyi Film, Yönetmen ve Aktör’ün de aralarında bulunduğu altı dalda Oscar’a aday gösterilmişti. Hatta FBI tarafından son derece sakıncalı bulunan bu film, Amerikan Film Enstitüsü’nün Tüm Zamanların En İyi 100 Filmi listesinde de 11’inci sırada yer alıyor.

Yönetmen Frank Capra’nın en önemli filmlerinden biri olan ve başrollerinde James Stewart ve Donna Reed’in oynadığı "It’s a Wonderful Life-Şahane Hayat"da, iflas etmiş çaresiz bir işadamı intiharın eşiğindeyken karşısına bir melek çıkar. Melek tarafından, kendisinin hiç yaşamamış olduğu bir dünyanın neye benzeyeceği gösterilir. Bunun sonucunda da işadamı, aslında farkına varmadan dünyayı olumlu yönde değiştirecek birçok şey yapmış olduğunu yani şahane bir hayat yaşadığını fark eder.