BIST 10.046
DOLAR 32,52
EURO 34,76
ALTIN 2.399,94
HABER /  DÜNYA

Bu duadan belliydi

Ermeni Patriği'nin duası ile açılan oturumdan ne sonuç çıkar dersiniz. "Kabul" dediler.

Abone ol

ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komitesi'nin açılış duasını Ermeni Patriği yaptı. Daha sonra, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren karar tasarısını görüşmeleri tamamlanarak oylama yapıldı.

ABD’de, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde görüşülen Ermeni iddialarını içeren Ermeni tasarısı, 21 ret oyuna karşın 27 evet oyuyla kabul edildi.

Dış İlşkiler Komitesi'nin bu kararı Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin kararıyla genel kurula alınacak. Bush ve Rice oylama öncesi komiteye 'hayır' demeleri konusunda çağrı yapmıştı.

ERMENİLER Mİ İNCİRLİK Mİ?
Oylama oturumu çok sıcak tartışmalara sahne oldu. Komite başkanı Tom Lantos, açılışta yaptığı konuşmada "Ermeniler mi yoksa İncirlik mi" tercihi ile karşı karşıya olunduğunu vurguladı. Santos, soykırım i

SÖZDE SOYKIRIM TASARISI

Sözde soykırım iddialarını içeren tasarının Türkiye açısından bağlayıcılığı bulunmuyor. Tasarı bir sonraki hafta Genel Kurul gündemine alınacak. 435 sandalyeli ABD Temsilciler Meclisi'nde, 226 ismin desteklediği tasarı, Başkan Bush'a "1,5 milyon Ermeni'nin sistematik ve kasıtlı olarak yok edilmesini açık bir şekilde soykırım olarak tanımlaması" çağrısında bulunuyor.

ddialarına geçit verildiği taktirde, Irak ve Afganistan operasyonları için kritik önem taşıyan İncirlik üssünün tehlikeye gireceğine dikkat çekti. Santos, eski dışişleri ve savunma bakanlarının bu konuda yaptıkları uyarıları hatırlattı. Tasarının ABD çıkarları açısından reddini istedi.

ANKARA ÇABUK UNUTUR

Tasarıya kabul oyu verilmesini isteyen Brad Sherman ise Ermenilerden yana tavır koydu.

Tasarının geçmesi gerektiğini belirten Sherman, "Ankara bir kaç gün konuşur, sonra unuturlar" dedi.

Ermeni tasarısının bir çok kez gündeme geldiğini hatırlatan Sherman, "Artık bu işi bitirelim. Böylece Türkiye'de her defasında biraz daha artan baskısından kurtulalım" dedi.

ERMENİ LOBİSİ "ÇOK MEMNUN"
 
ABD'deki en büyük iki Ermeni kuruluşu, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarınınTemsilciler Meclisi Dış ilişkiler Komitesi'nde kabul edilmesinden "çok memnun" oldu.
 
Amerika Ermeni Ulusal Komitesi'nin (ANCA) icra direktörü Aram Hamparian, "komitenin bu tasarıyı benimsemesi, 20'nci yüzyılın ilk'soykırımına' ilişkin Amerikalıların açıkça ve dürüstçe konuşma hakkının yerine getirilmesine yönelik anlamlı bir adım" ifadesini kullandı.