BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Bu da Türkiye'nin ilk Çin malı bankası

Türkiye ve Çin karşılıklı olarak banka açma konusunda mutabakata vardı. İşte Türkiye'ye gelen Çin bankası...

Abone ol

Türkiye'nin son dönemde yakaladığı siyasi ve ekonomik istikrar, yabancı yatırımcıların gözünden kaçmıyor.Dünya devlerinin ardından bir sevindirici haber de Çin'in önde gelen bankaları arasında yer alan Bank of China'dan geldi.

Bankanın uzun süredir beklediği lisans haberini Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan verdi. Türkiye ve Çin'de karşılıklı birer banka açma konusunda mutabakata varıldığını belirten Babacan, bu kapsamda ilk lisansın Türkiye tarafından verildiğini açıkladı.

Bankanın Türkiye sorumlusunun görevine başladığını kaydeden Devlet Bakanı, "Yakın bir zamanda bu ofisin faaliyete geçeceğini memnuniyetle öğrenmiş bulunmaktayız. Çin'de de bir Türk bankasının en kısa zamanda faaliyete geçmesi için bizim de çabalarımız var." ifadelerini kullandı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türk Çin Sanayici İşadamları Derneği ile (TÜÇSİAD) Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği'nin birlikte düzenlediği 1. Türk-Çin İş Forumu'nun açılışına katıldı. Burada konuşan Babacan, Türkiye olarak Çin ile ticari ve diplomatik ilişkilerini artırma gayreti içinde olduklarını söyledi. Bunun ilk adımı olarak 2012 yılında Türkiye'de "Çin Yılı", 2013 yılında da Çin'de "Türkiye Yılı" ilan edilecek. Bu sürecin iyi değerlendirilmesi halinde bunun ticarete olumlu katkı sağlayacağına vurgu yapan Babacan, "Amacımız, iki ülke arasındaki hacmi 2015'te 50 milyar, 2020'de 100 milyar dolara çıkarmak." dedi. Babacan, ayrıca finans ilişkileri açısından Türkiye ile Çin'in kendi parasıyla ticaret yapabilmesini önemsediklerini ve bu konuda, her iki ülkenin merkez bankalarının görüşmelerininin devam ettiğini aktardı.

TÜRK ÇİN ORTAK YAPIMI OSB

Bank of China Türkiye Temsilcisi Zihang Lainli de bankanın Türkiye'de temsilcilik olarak faaliyete başladığını, önümüzdeki günlerde bir ofis açma konusunda çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Lainli, önümüzdeki yıllarda uygun şartların oluşması halinde bir bankayı satın almayı da planladıklarını söyledi. TÜÇSİAD Başkanı Murat Sungurlu ise Tokat'ta Çin ve Türk işadamlarının birlikte organize sanayi bölgesi (OSB) kuracaklarını söyledi. İki ülke firmalarının kurulacak OSB'de yatırım için kolları sıvadıklarını söyleyen Sungurlu, "700 dönümlük arazi üzerine kurulacak OSB, toplam 130 dönümlük kapalı alandan oluşacak. Burada traktör üreten bir montaj hattı devreye girdi." ifadelerini kullandı.