BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SEÇİM  /  2018 GENEL SEÇİMLERİ

Bu da Demirtaş'ın seçim anketi! Yüzde 50'yi geçen var mı?

HDP'nin cumhurbaşkanı adayı tutuklu Selahattin Demirtaş, 24 Haziran seçiminde hiçbir adayın yüzde 50'yi geçemeyeceğini iddia etti.

Abone ol

Tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi'nde avukatları aracılığıyla Rudaw'ın sorularını yanıtlayan Demirtaş, 'Hiçbir aday tek başına yüzde 50'yi bulamıyor. Bugüne kadar yok saydıkları Kürtlerin desteği olmadan kimse bu oyu alamaz. Bu nedenle Kürtler anahtar rolündedir.' dedi.

Demirtaş şunları söyledi:

'HDP MUTLAKA BARAJI AŞACAK': HDP baraj sınırında görünüyor halen ama giderek artan bir halk desteği olduğunu da biliyoruz. HDP mutlaka barajı aşacaktır. 

İçeride olmanız HDP'ye fazladan oy kazandırır mı?

Bilmem ki olur mu? Gerçekten öyle olsaydı diğer adaylar ne yapar eder, kendilerini hapse attırırdı. Benim cezaevinde olmam değil, cezaevinde olmama rağmen boyun eğmemem, mücadeleye devam ediyor olmamdır belirleyici olan.

'HDP'NİN YÜKSEK BİR OY ORANIYLA PARLAMENTODA OLMASI GEREKİR': Ben ve HDP birbirinden ayrı ve farklı değiliz. İnanıyorum ki herkes 1 oy HDP'ye 1 oy Demirtaş'a anlayışıyla destek verecek ve oyunu da böyle kullanacaktır. Çünkü HDP baraj altında kalırsa bu ciddi bir sorun yaratacaktır. Benim tek başıma iyi bir oy almam anlamsızlaşacaktır. HDP'nin mutlaka yüksek bir oy oranıyla parlamentoda olması gerekir.

HDP İLE 5 KÜRT PARTİSİ ARASINDAKİ İTTİFAK GÖRÜŞMESİ: HDP ile 5 Kürt partisi arasında seçim ittifakı için yapılan görüşmeler bir neticeye varamadı. Bu partilere ve HDP'ye seçim için bir çağrınız var mı?

Buna üzüldüm doğrusu. HDP bunu mutlaka başarmalıydı. Ama vazgeçmemek gerekir. Kürtlerin kendi arasındaki birlik sadece seçimler için ihtiyaç değildir. Halkımızın özgürlüğü ve hakları için tarihi bir zorunluluktur. Bütün partilerimiz bu konuda daha fedakar bir tutum içinde olmalı, HDP de bu birlik için daha özverili ve cesur davranmalı. Mart 2019'da yerel seçimler olacak. Oraya kadar mutlaka güçlü bir ittifak sağlanmış olmalı ve her Kürt oluşumu kendini orada da temsil ettirmelidir.

'KÜRTLER KENDİ İÇİNDE BU KADAR DUYARSIZ OLMAMALI': HÜDA-PAR'ın şimdiki Genel Başkanı Sayın Mehmet Yavuz, "Sayın Demirtaş suçsuz ise serbest bırakılmalı ve diğer adaylar gibi özgürce propaganda yapmalı" demişti. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

HÜDA-PAR yönetimi ile geçmişte diyalog eksikliğinden kaynaklı sorunlar yaşandı. Kürt halkı yakın tarihinde yaşanan acılarla, hatalarla yüzleşilmesini ve kendi arasında iç barışın sağlanmasını arzuluyor. Daha önce de söylemiştim; Kürtler 100 yıldır kendilerine zulüm yapanlarla barış, çözüm, müzakere imkanı ararken, kendi içinde bu kadar ketum ve duyarsız olmamalıdır. Siyaset, halkımızın sorunlarının çözümü için yapılır, sorunları derinleştirmek için değil. 

AKP uzun süredir Kürtleri birbirine karşı kışkırtmak için psikolojik savaş ve provokasyonlar yapıyor. Hepimizin bu oyunları anlaması ve boşa çıkarması lazım. HÜDA-PAR tabanını 'düşmanlaştıran' ya da HDP ile karşı karşıya getirmeye çalışan hiç kimseye prim vermemek lazım.

7 Haziran seçimlerinde oy isterken "Herkes eski sevgilisini arasın" demiştiniz. Bu seçimde de buna benzer önerileriniz var mı?

Öncelikle herkes birbirini sevsin, saysın. Seçim kazanmak önemlidir ama gönülleri kazanmak çok daha önemlidir. Ben bu öneriyi bu amaçla yapmıştım. Elbette seçim çalışmalarında oy almaya dönük ahlaki, meşru her çalışma yapılmalıdır ama bunu hiç kimseyi incitmeden, kırmadan ötekileştirmeden yapmalıyız.