BIST 9.677
DOLAR 34,04
EURO 37,95
ALTIN 2.827,70
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Bu bir insanlık suçudur!

CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddialarının doğru olması halinde bunun insanlık suçu olacağını söyledi.

Abone ol

Faruk Loğoğlu, "Yapanlar bundan kesinlikle vazgeçmelidir. Uluslararası toplum da bu yönde bir gelişme var ise, yani kimyasal silahların kullanıldığına dair bir gidişat varsa, bunu önlemek ağırlığını koymalıdır" dedi.

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Irak'ın başkenti Bağdat'ta bulunan Loğoğlu, burada ziyarete ilişkin gazetecilere değerlendirmede bulundu. Kemal Kılıçdaroğlu'nun Irak ziyaretinin şu ana kadar yapılan görüşmeler itibariyle "fevkalade olumlu bir ortamda cereyan etttiğini" söyleyen Loğoğlu, "Türkiye-Irak ilişkilerini rahatlatacak bu ilişkilerin önünü açacak bir içerikle cereyan etmektedir. Bu sabah iki önemli görüşme yapıldı: Birincisi Başbakanlık Güvenlik Müsteşarı El Feyyaz, diğeri geniş heyetlerin de katıldığı Irak Başbakanı Maliki ile yapılan görüşme" dedi.

İŞ DÜNYASI İLE SÜREKLİ İRTİBAT İÇİNDE OLMA TALEBİ

Loğoğlu, Irak tarafının vurguladığı hususları şöyle özetledi:

"Irak tarafı Türkiye ile dost olmak istiyor, Türkiye ile yakın ilişkiler kurmak istiyor, sağlıklı ilişkiler kurmak istiyor. Mevcut sorunların çözümünü istiyorlar. Irak'ın kapılarının Türkiye'ye, Türk halkına ve işadamlarına ardına kadar açık olduğunu vurguluyor. Türk işadamlarının bugüne kadar yaptıkları hizmetleri takdirle karşılarnen bundan sonra da işadamlarına ihtiyaçları olduğunu belirtiyorlar. Bu çerçevede işadamları bakımından Irak'ta faaliyet gösteren ve daha büyük projelere; metro, havaalanı, petrol sektöründe daha büyük projelere imza atacak imza atmaya talip olan iş çevrelerimizle sürekli bir irtibat kanalı oluşturma önerisinde bulundular. Biz bu öneriyi çok olumlu karşıladık. Genel Başkan Yardımcımız Erdoğan Toprak'ı temas noktası olarak belirledik. İşadamlarımızın hem sıkıntılarının giderilmesi hem yeni imkanlar açılması için bir ortam oluşturduğumuzu düşünüyoruz. İnşallah bu somut sonuçlar verecektir."

KADIN MİLLETVEKİLİ GEZİ PARKINI SORDU

Faruk Loğoğlu, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile yapılan görüşmeden ilginç bir detay da aktardı. Loğoğlu, "Bize bir renk ve önemli olması bakımından Başbakan Maliki ile yapılan görüşmede bir kadın milletvekili Gezi Parkı olaylarını sordu. Oradaki insan hakları ihlallerinden rahatsız olduklarını söyledi. Genel Başkanımız da bu konudaki düşüncelerimizi kendileri ile paylaştılar" diye ekledi.

Loğoğlu, şöyle devam etti:

"Sonuç olarak biz CHP olarak Türkiye'den Irak'a bakış açımızda Irak'ı önemli stratejik bir ülke olarak dost bir ülke olarak görüyoruz. Irak'ın tamamını bütün unsurlarıyla Kürdüyle Arabıyla Türkmeniyle diğer bütün unsurlarıyla kuzeyiyle güneyiyle doğusuyla batısıyla bütününü kucakladığımızı söyledik. Irak'ın toprak bütünlüğüne bağımsızlık ve gemenliğine saygılı olduğumuzu vurguladık. Türkiye Irak ilişkilerinin içişlerine karışmama, karşılıklı saygı ve ortak çıkarlar doğrultusunda gelişmesinden yana olduğumuzu bu görüşlerimizi sadece Irak'ta değil Türkiye'de de hatta başka yerlerde de aynen bu şekilde ifade etmek olduğumuzu söyledik."

Görüşmede Maliki'nin bir isteği olup olmadığı da sorulan CHP Genel Başkan Yardımcısı, "Bu ilişkilerin aradaki sorunların giderilmesi için sayın Maliki, CHP'nin yardımcı olmasını, bu kelimeleri kullanarak istemedi ama, böyle bir beklenti olduğu muhakkak. Sorunların çözümünü isteyen bir Irak var. Bu konuda da ana muhalefet partisine bazı görevler düşüyor. Biz de bu görevleri Türkiye'ye döndüğümüzde daha önce yaptığımız gibi ama bu ziyaretten aldığımız izlenim veiler görüşmeler ve değerlendirmeleri devreye sokarak yardımcı olmaya çalışacağız" cevabını verdi.

Loğolu, görüşmelerden aldıkları en önemli mesajı ise şöyle açıkladı:

"Irak'ın bugünkü hükümeti ile Türkiye ile dostluk ilişkileri, yakın ilişkiler, daha ileri götürülecek ilişkiler, daha kapsamlı ilişkiler, Türk işadamlarının daha fazla alan bulacağı, faaliyet alanı bulacağı bir Irak bulduk. Türkiye'ye önem veriyorlar. Türkiye güçlü bir ülke olarak görüyorlar. Türkiye'nin Batıya açılan kapısı olarak Irak'ın görüyorlar. Bizim bu değerleri ve Irak'ın potansiyelini kullanabilmemiz lazım. Bunu yapabildiğimiz takdirde Türkiye çok büyük sıçaramalar yapacaktır. Irak halkı da rahatlayacaktır, huzura istikrara kavuşacaktır. Bu potansiyelin kullanılmaması, değerlendirilmemesi çok yanlış sonuçlar vermekte. İnşallah bunları döndüğümüzde hükümetle de paylaşarak daha doğru bir çizgiye doğru döndürebiliriz umudunu taşıyorum."

HER GÖRÜŞMEDE İÇİŞLERİNE MÜDAHALE KONUŞULDU

Görüşmelerin hepsinde Irak tarafının içişlerine müdahale edildiğine yönelik görüş belirttiklerini aktaran Faruk Loğolu, "Şimdi bütün yaptığımız görüşmelerde, Türkiye'nin bugünkü hükümetin, Irak'ın içişlerine müdahale ettiği şeklinde bir tema sürekli gündeme getiriliyor. Bunu gizlemenin bir anlamı yok. Zaten sıkıntının Türkiye Irak ilişkilerinde bugünkü sıkıntıların kaynağında da bu iddialar yatıyor. En azından Irak açısından." dedi.

AK PARTİ İSMİNİ HİÇ KULLANMADIK

Loğolu, görüşmelerde AK Parti ismini kullanmadıklarını ise şöyle vurguladı: "Biz dediğim gibi hiçbir noktada Adalet ve Kalkınma Partisi ifadesini ağzımıza almadık şu ana kadar. Yapılan görüşmelerde bu olmadı. Biz buraya hep hükümetin politikalarını eleştirmek için gelmedik. Türkiye Irak ilişkilerinin önünü açmak için geldik. Elbette muhataplarımız sıkıntılarını dile getirdiler. Biz onların üzerine gitmedik, dinlemekle iktifa ettik. Bizim amacımız Türkiye'deki mevcut hükümetin yaklaşımlarını gündeme getirmek değil. Biz Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin iyi olmasını istiyoruz. Ama bize ifade edilen aktarılan sıkıntıları da dinledik."

SURİYE'DE KİMYASAL SİLAH SALDIRILARI

Son olarak Suriye'deki son kimyasal silah saldırısı sorulan CHP Genel Başkan Yardımcısı, şu ifadeleri kullandı:

"Şimdi Suriyede kimyasal silahlar kullanılması konusu veya iddiaları epeydir gündemde. Bu konuda Suriye kaynaklarından yapılan açıklamalar, rejim tarafından yapıldığında böyle bir şey olmadığını, eğer kullanıldıysa bunun muhalif güçler tarafından kullanıldığı, muhalifler tarafından yapılan açıklamada ise bunun rejim tarafından yapıldığı iddiaları var. Bu bağlamda Türkiye'ye yapılan atıflar da var. Şu anda biliyorsunuz BM tarafından kimyasal silahlar kullanımını araştırmak üzere bir BM heyeti Suriye'de. Onun sonuçlarını beklemek lazım. Bugüne kadar yapılan açıklamalarda BM kaynaklarınca da yapılan açıklamalarda tam bir netlik olmadı. Yani bir yapılıyor mu yapılıyorsa rejim mi yapıyor muhalefet mi yapıyor bu konuda bir netlik yok. Biz CHP olarak diyoruz ki eğer kullanılıyor ise bu bir insanlık suçudur, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Yapanlar bundan kesinlikle vazgeçmelidir. Uluslararası toplum da bu yönde bir gelişme var ise, yani kimyasal silahların kullanıldığına dair bir gidişat varsa bunu önlemek için uluslararası toplum ağırlığını koymalıdır."