BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Bu besinlerle genç kalın

"Diyet Yapmayı Bırakın, Kilo Vermeye Başlayın" kitabının yazarı ünlü diyetisyen Jen Brewer, Amerika Kalp Sağlığı Cemiyeti tarafından hesap...

Abone ol

"Diyet Yapmayı Bırakın, Kilo Vermeye Başlayın" kitabının yazarı ünlü diyetisyen Jen Brewer, Amerika Kalp Sağlığı Cemiyeti tarafından hesaplanan günlük 1,5 gramlık sodyum miktarından fazla tüketimin yüksek tansiyona neden olduğunu ayrıca fazla sodyumun vücuttaki kollajenleri etkileyerek cildi güçsüzleştirdiğini açıkladı. Brewer ayrıca cildin güçsüzleşmesiyle vücutta, özellikle göz çevresinde kırışıklıkların ortaya çıkabileceğini de sözlerine ekledi.
New York’taki Mount Sinai Tıp Merkezi’nde dermatoloji uzmanı olarak görev yapan Heidi Waldorf ise gereğinden fazla tuz tüketiminin gözlerde şişliğe sebep olabileceğini, öyle bir görüntünün ise insanı daha yaşlı göstereceğini söyledi. Waldorf ayrıca insanlara yemeklerini tatlandırmak için tuz yerine farklı baharatlar kullanmalarını da tavsiye etti.
"Estetiği Unutun" adlı kitabın yazarı dermatolog Doris Day de cildi genç tutmanın başka bir yolunun da şekeri azaltmak olduğunu açıkladı. Nedenini ise şekerin vücuttaki insulin miktarını ve damarları etkilemesi ve bunun cildin yaşlanmasını hızlandırması olarak açıklayan Day ayrıca, "Şeker kullanımı bırakıldıktan bir hafta sonra bile vücuttaki değişiklikleri görebilirsiniz" dedi. Day, vücudun şeker ihtiyacını karşılamak için meyve yenilebileceğini iletti.
Cildin daha genç görünmesini sağlamak için uzmanların bir diğer önerisi ise kahvenin azaltılması. Kahvenin dişlerde lekelere neden olmasının dışında başka zararları olduğunu da söyleyen uzmanlar bunlardan birini kahvenin vücutta su kaybına neden olması olarak açıkladı. Vücuttaki su kaybının ise cildin kurumasına ve göz çevresinde kırışıklıklar oluşmasına neden olduğu biliniyor. Kahvenin günlük hayatta vazgeçilmez olduğunu söyleyen Dr. Waldorf en azından kahve tüketimi azalmıyorsa vücudun iyi bir şekilde nemlendirilmesi gerektiğini tavsiye etti. Ayrıca Waldorf insanların kahve yerine yeşil çayı tercih edebileceklerini de sözlerine ekledi.
Cildin yaşlanmasına neden olan bir diğer etmen ise alkollü içecekler. Alkolün hücrelerde su kaybına neden olarak gözlerde şişliklere ve ayrıca insanları daha tuzlu yiyecek yemeye ittiği söyleyen uzmanlar, her bir alkollü içecekten sonra fazladan bir bardak su içilerek alkolün zararlı etkisinin azaltılabileceğini söylüyor.
Cleveland Kliniği Sağlık Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırmaya göre haftada bir defadan fazla kırmızı et yemek, vücutta kırışıklıklara neden olmanın yanı sıra başka sağlık sorunlarına da neden oluyor. Bu yönde yapılan bir araştırma, kırmızı ette bulunan yüksek seviyedeki karnitin miktarının damarları sertleştirdiğini ve cildin buruşmasını hızlandırdığı gösterdi. Ayrıca kırmızı etin alyuvarlara ve beyin fonksiyonlarına iyi gelen B12 vitamini bakımından zengin olduğunu fakat B12’nin deniz ve süt ürünlerinde de bulunduğu ifade edildi.
Uzmanlar, karmaşık yapılı karbonhidratların vücutta daha yavaş işlenmesinden dolayı tercih edilmesi gerektiğini, basit yapılı karbonhidratların cildin esnekliğini kaybetmesine neden olduğunu da sözlerine ekledi. İnsanların sağlıklı bir cilde sahip olmak için tam tahıllı ürünleri tercih etmesi gerektiğini de belirtti.
Uzmanlar ayrıca cildin bir diğer düşmanının sosis ve sosis benzeri ürünlerden yapılan sandviçler olduğunu açıkladı. Sosis gibi ürünlerin muhafaza edilmesi için kullanılan sülfitin cilde zarar verdiğini ve cilt rengini etkilediğini, insanların daha çok peynir benzeri ürünlerle yapılmış sandviçleri tercih etmelerini, sülfit içeren ürünlerden uzak durmalarını tavsiye etti.
Sodanın hem dişlere hem de cilde zarar verdiğini söyleyen uzmanlar, içinde bol miktarda asit bulunduran sodanın diş minelerine zarar verdiğini ayrıca içinde bulunan yüksek miktardaki sodyumun cildin yaşlanmasını hızlandırdığını ifade etti. Ayrıca soda tüketiminin vücutta su kaybına neden olabileceği ve insanların soda yerine meyve aromalı doğal su tüketmeleri de önerildi.
Uzmanlar son olarak ise cildin yaşlanmasında önemli bir rol oynayan diğer bir yiyeceğin trans yağlar olduğunu açıkladı. Margarin ve fast food tarzı yiyeceklerde bulunan trans yağların vücuttaki arterleri tıkayarak cildin su ve esnekliğini kaybetmesine neden olduğu belirtildi. İnsanların trans yağlar yerine E vitamini bakımından zengin zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı kullanmalarının vücudu yaşlandıran oksidanlara karşı daha iyi bir koruma sağlayacağı belirtildi.
(İHA)