BIST 10.365
DOLAR 32,63
EURO 35,55
ALTIN 2.443,05
HABER /  SAĞLIK

Bu aşı dünyada tartışılıyor

Bu aşı dünyada tartışma konusu oldu. Polemiklere sebep olan konuşmalar herklesin aklını karıştırmış gibi.

Abone ol

Rahim ağzı kanserine karşı etkili olan aşı bugün eczanelerde satışa başlıyor. Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Murat Tuncer'in "ben çocuklarıma bu aşıyı yaptırmam' sözlerinin ardından tıp dünyası bu aşının çocuklara yapılması konusunda ikiye bölünmüştü. Prof. Dr. Murat Tuncer geçtiğimiz perşembe günü gazetemizde yer alan "Dünya yaptırıyor bizimki karşı" başlığının ardından dünya basınında yer alan karikatürü göndererek, "Bu aşıyla ilgili tartışmalar Türkiye'ye özgü değil, tüm dünyada hâlâ sürüyor, dikkatinizi çekerim" dedi.

'TARTIŞMA SÜRÜYOR'

Dünyada 46 ülkede uygulanan ve bazı ülkelerde çocuklara yapılması devlet tarafından zorunlu tutulan aşıya yönelik tartışmaların büyük boyutlara ulaştığını anlatan Prof. Dr. Tuncer, "Hiçbir ülke bu aşıyı hemen kabul etmedi, kendi toplumsal değerlerine göre önce avantaj ve dezavantajlarını tartıştılar" dedi. Meksika'da aşının ruhsat almasının ardından gazetelerde bu derece ağır eleştiriler içeren karikatürlerin yer aldığını anlatan Prof. Dr. Tuncer, "Bu benim kişisel tercihimdir, yine söylüyorum ben çocuklarıma yaptırmam. 18 yaşına gelince onlar bu konudaki kararlarını kendileri verir" dedi.

Büyük oranda cinsel yolla bulaşan ve kanser etkisi gösteren HPV virüsüne karşı koruyuculuk sağlayan aşı 9 yaşından itibaren uygulanabiliyor. Üç doz halinde uygulanan aşının maliyeti 1000 YTL'yi buluyor. Sosyal güvenlik kapsamında bulunmayan ve Türkiye'de aşı cetveline girmeyen aşı konusunda ruhsat ve satış izni çıkmış olmasına karşın tartışmalar sürüyor.