BIST 10.320
DOLAR 32,28
EURO 35,18
ALTIN 2.468,59
HABER /  SAĞLIK

Bu aşı bebeklerin hayatını kurtaracak

Anne babaların korkulu rüyası olan Rotavirüsüne karşı yapılacak aşı ile yarım milyondan fazla bebeğin hayatı kurtulacak.

Abone ol

New England Journal of Medicine isimli dergide yer alan çalışmalar, Malavi ve Güney Afrika'da aşı kampanyalarının bebeklerde görülen rotavirüs enfeksiyonunu yüzde 61,2 oranında düşürdüğünü gösterdi. Meksika'da düzenlenen başka bir kampanyada ise hastalık oranının yüzde 65 düştüğü görüldü.

John Hopkins Üniversitesi'nden sağlık profesörü Mathuram Santosham, ishale bağlı ölümlerle mücadelede güçlü bir silahlarını olduğunu söyleyerek, "Yüksek ölümlerin görüldüğü bölgelerde rotavirüs aşısına hemen başlanması gerekiyor" dedi. Malavi ve Güney Afrika'daki test çalışmasındaki 4 bin 900'den fazla bebeğe GlaxoSmithKline tarafından geliştirilen "Rotarix" isimli rotavirüs aşısı yapıldı.

Witwatersrand Üniversitesi Güney Afrika Medikal Araştırma Konseyi'nde görevli Shabir Madhi, "Eğer yatırımlar tüm çocuklar için aşıyı karşılarsa, aşı küresel halk sağlığı üzerinde önemli bir etki yapabilir" diye konuştu.

Rotavirüs, tüm dünyada bebek ve küçük çocuklarda görülen ishallerin, özellikle hastane yatışlarına ve bebek ölümlerine neden olan ağır gastroenteritin en önde gelen nedenidir. Hemen tüm çocuklar beş yaşına kadar enfekte olurlar ve hastalık özellikle 4-36 ay grubunda dehidratasyon ve asidozla ağır seyrederek ölüme neden olabilir. Aşı ağız yoluyla iki doz olarak uygulanıyor.