BIST 10.793
DOLAR 32,18
EURO 34,83
ALTIN 2.414,87
HABER /  DÜNYA

Bu adam Çin'i batıracak!

Çin'de ülkenin en büyük üçüncü karayolu ağını işleten Yunnan Highway temerrüde düştü.

Abone ol

Çin'de yerel borç krizi alttan alta kaynarken, bankacılar 'ilk domino taşı düştü mü' korkusunu yaşıyor. Çünkü, ülkenin en büyük üçüncü karayolu ağını işleten Yunnan Highway temerrüde düştü.

Küresel kriz döneminde aşırı borçlanarak altyapı yatırımlarına girişen yerel yönetimler, Sayıştay raporuna göre toplam 1 trilyon 600 milyar dolarlık borç içinde yüzüyor. Çin Merkez Bankası tahmini ise 2 trilyon doların üstünde bulunuyor. Yerel yönetimler, küresel krizde yoğun sabit yatırımlarla hasıla yarattı. Yatırımlar, yerel yönetimlerin kurduğu finansman platformlarının temin ettiği banka kredileriyle gerçekleşti. Borçların vadeleri yaklaştıkça, temerrüt korkuları da giderek derinleşti. Hu Shuli'nin çıkardığı prestijli ekonomi dergisi Caixin'in bu haftaki kapak konusu ise, Yunanistan krizini izleyen ülkenin gündemine düştü.

Caixin'e göre, Yunnan Highway vadesi gelen borçlarını ödeyemeyeceğini ülkenin 3 büyük bankasına bildirdi. Yerel hükümete bağlı Yunnan Highway'in bir düzine bankaya borcu bulunuyor.

Bankacıların domino etkisi korkusunu dile getirken, Yunnan Highway'in yalnızca 2009 ve 2010 yıllarında toplam 13 milyar doları otoyol inşasına harcadığı kaydedildi.

Çin'de 2008'de 1.5 trilyon yuan olan yerel borç stoku, balon gibi şişerek 10 trilyon yuanı (1.6 trilyon dolar) aştı. Başbakan Wen Jiabao'nun emriyle başlatılan Sayıştay denetimleri için resmi rapor hafta başında yayınlandı. National Audit Office'in (NAO) hazırladığı raporda, borç stoku 10.7 trilyon yuan (1.7 trilyon dolar) olarak bildirildi. Çin Merkez Bankası PBOC'un daha önceki tahmini en az 2.2 trilyon dolardı.

Yunnan Highway, 50 milyon nüfuslu güney eyaletinde 2006 yılından itibaren başta karayolları olmak üzere inşaat, işletme, finansman görevlerini üstlendi. Eyalette son beş yılda karayollarının uzunluğu ikiye katlanarak 206 bin kilometreyi aştı. Karayolları ağının uzunluğu bakımından, Yunnan ülkenin 3. sırasına çıktı. Buna karşın, 100 milyar dolarlık hasılasıyla ülkenin büyük eyaletleri arasında yer almayan ve nüfus yoğunluğu yüksek olmayan eyalette karayolları geçiş ücretlerinden toplanan gelirlerin, maliyeti karşılamaktan çok uzak kaldığı ifade ediliyo