BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Brüksel Zirvesi sıkı pazarlık ne sonuç çıktı?

TÜRKİYE ile Avrupa Birliği liderleri bugün Brüksel'de mülteci krizini çözmek için masaya oturuyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığındaki Türk heyeti ile Avrupa arasında anlaşma sağlanabilecek mi?

Abone ol

Brüksel Zirvesi Taslak Metni basına sızdı. Reuters'in haberine göre, Avrupa Birliği, mülteci krizine karşı Türkiye'ye 2018'in sonuna kadar 3 milyar Euro daha ödeme yapmayı kabul etti. 

Diğer yandan Başbakanlık kaynaklarına göre, Türkiye, Avrupa Birliğinden Haziran sonuna kadar Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılmasını, Suriyeli sığınmacılar için mevcut 3 milyar avroya ek 3 milyar avroluk yeni fon ve Türkiye'nin kabul edeceği her sığınmacı için AB'nin de Türkiye'den bir sığınmacı almasını istedi.

Teklif AB liderleri tarafından değerlendiriliyor.

TÜRKLER AB'YE VİZESİZ GİRECEK İŞTE TARİH

Taslak metne göre, Türkler'in AB'ye vizesiz girişleri için daha önce belirlenen 2016 sonbahar dönemi de öne çekildi. Türkler Haziran 2016'dan sonra AB'ye vizesiz girebilecek. 

TÜRKİYE DAHA FAZLASINI İSTİYOR

Reuters haberi AB yetkilisine dayandırdı. Yetkiliye göre Türkiye orijinal göçmen eylem planındakinden "daha fazlasını teklif ediyor ve daha fazlasını istiyor" denildi. 

DÜN GECE GÖRÜŞTÜLER

Bu zirve öncesi Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüştü. Görüşme, Türkiye'nin AB neznindeki daimi temsilciliğinde gerçekleşti. Yaklaşık 2 saat süren görüşmede sığınmacı krizi masaya yatırıldı.

Bu görüşmeden saatler önceyse Almanya Başbakanı Angela Merkel'den dikkat çekici bir açıklama geldi. Bild am Sonntag gazetesine konuşan Merkel, Suriyeli 2,5 milyon sığınmacıyı ağırlayan Türkiye'nin, haklı olarak bu yükü Avrupa ile paylaşmak istediğini söyledi.

MERKEL'İN BEKLENTİLERİ

Zirveden üç beklentisi olduğunu da dile getiren Almanya Başbakanı, Türkiye - Avrupa Birliği arasındaki ortak eylem planının netleşmesini ve Avrupa Birliği sınırlarının nasıl korunacağı ile zor durumda olan Yunanistan'a nasıl yardım edileceği başlıklarına çözüm istediğini söyledi.

BRÜKSEL ZİRVESİ'NİN SONUÇ BİLDİRGESİ HAZIR

Türkiye - Avrupa Birliği zirvesinin sonuç bildirgesi ise şimdiden netleşmiş durumda. Sonuç bildirgesinde geri kabul anlaşması konusunda Türkiye ve Yunanistan arasındaki işbirliğinden duyulan memnuniyet dile getirelecek. Türkiye'nin sığınmacı akını durdurmak için attığı adımlardan övgüyle bahsedilecek ve Türkiye'ye mali yardım konusunda verilen tahaahüler tekrarlanacak.

3 MİLYAR EURO AB'NİN KONTROLÜNDE OLACAK

Türkiye'ye gönderilecek fonun nasıl yönetileceğine ilişkin ipucu da Avrupa Birliği'nin komşuluk ilişkilerinden ve genişlemeden sorumlu komiseri Johannes Hahn'dan geldi. Hahn, 3 milyar euroluk fonu Avrupa Birliği'nin yönteceğini söyledi.

AB komiseri, "Türkiye, AB Komisyonu'na bu konuda bölgeler ve ihtiyaçlar ile ilgili bir yatırım listesi sundu. Ama para Avrupa Birliği tarafından yönetilecek" dedi.

Brüksel Zirvesi mülteci haritası

GÖÇMENLER TÜRKİYE'YE GERİ GÖNDERİLECEK

Öte yandan, Yunanistan'dan yapılan açıklamalara göre Avrupa'nın Suriye planında mültecilerin Türkiye'ye geri gönderilmesi de yer alıyor.

Avrupa Komisyonu'nun göçten sorumlu üyesi Dimitris Avramopolous Cuma günü bir basın toplantısı düzenlediğinde kendisine yöneltilen, "Suriyeli olmayan göçmenleri sistematik biçimde Türkiye'ye geri yollamayı mı planlıyorsunuz?" sorusu yöneltilmiş, Avramopolous da "Zirvedeki temel amaçlardan birisi bu olacak" yanıtını vermişti.

Avramopolous, "Avrupa'ya gelmiş olan ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyanlara bu koruma verilecek. Geri kalanların dönmesi gerek" diye konuşmuştu.

TÜRKİYE İŞBİRLİĞİ YAPAR MI?

BBC Türkçe'de yayınlanan analize göre, plan zirvede kabul görse de pratikte uygulaması oldukça zor olacak. Planın her bir adımında Türkiye'den tam işbirliği gerekiyor. Oluşturulacak herhangi bir planın işe yarayabilmesi için geniş kapsamlı bir geri kabul sisteminin oluşturulması şart.

Binlerce göçmen, Yunanistan ve Makedonya arasındaki Idomeni sınır kapısında bekletiliyor. Sayıları her geçen gün artıyor.
Binlerce göçmen, Yunanistan ve Makedonya arasındaki Idomeni sınır kapısında bekletiliyor. Sayıları her geçen gün artıyor.

Öncelikle AB ülkelerinin Yunanistan'a gelmiş olan mültecilerin tüm üye ülkeler arasında dağıtılması konusunda bir uzlaşmaya varmalı. Bu anlaşma kağıt üzerinde mevcut. Ancak şu ana kadar çok destek çekemedi.

Macaristan ve Slovakya gibi ülkeler plana açıktan isyan ediyor. 

Zirvedeki tek sıkıntılı konu bu da değil.

Yunanistan ile sınırı olan ülkelerin sınırları kapatması daha şimdiden kamuoyu önünde sert demeçlere yol açtı. Binlerce göçmen ve mülteci de ülkeler arasında sıkışıp kalmış vaziyette.

YENİDEN PAZARLIK

AB liderlerinin zirvede tavuk - yumurta kısır döngüsüne de bir çözüm bulması gerekecek.

Eğer Yunan adalarına gelen göçmen sayısı azalırsa, Almanya ve diğer ülkeler Türkiye'den düzenli olarak mülteci almaya başlayabilir.

Ancak Türkiye, Avrupa'nın hemen mülteci almaya başlaması gerektiğini düşünüyor ve ancak bu şekilde insan kaçakçılarıyla mücadeleye karşı daha fazla efor sarf edebileceğini dile getiriyor.

Taraflar çetin bir pazarlık masasına oturacak. Ancak Avrupa için zaman da daralıyor.