BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.437,28
HABER /  GÜNCEL

Brahimi, Esad'la görüştü

Birleşmiş Milletler'in Suriye özel temsilcisi Lakhdar Brahimi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüşüp; Kurban Bayramı'nda ateşkes ilan edilmesi için tarafları ikna etmeye çalıştı.

Abone ol

Birleşmiş Milletler'in Suriye özel temsilcisi Lakhdar Brahimi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüştü.

BM ve Arap Birliği'ni temsil eden Brahimi, Şam'da hükümet güçleri ve muhaliflerle görüşüp, tarafları Kurban Bayramı sırasında ateşkes ilan etmeye ikna etmeye çalışacak.

Barış temsilcisi Cuma günü Dışişleri Bakanı Velid Muallim ve muhalefet liderleriyle görüştü.

Bu sırada Suriye devlet televizyonu, Pazar günü Şam'ın bir Hristiyan mahallesinde gerçekleşen bir bombalı saldırıda birkaç kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bomba yerleştirilen arabanın Şam'ın Bab Touma semtindeki karakolu hedef aldığı söyleniyor.

Ateşkes ümidi

Cumartesi günü ise Şam'ı Halep'e bağlayan otoyol boyunca şiddetli çatışmaların yaşandığı aktarılmıştı. Çatışmaların Maaret El Numan ilçesinde yoğunlaştığı söyleniyor.

Bir haftadan beri muhaliflerin elinde olan ilçe, Suriye'nin en büyük şehri Halep ve başkent Şam arasındaki tedarik hattının açık kalabilmesinde önemli rol oynuyor.

Şam'da bulunan BBC muhabiri Lina Sinjab, Suriye'deki sivillerin ateşkes istediğini ama devlet başkanı Beşar Esad'ın kuvvetlerinin bunu kabul etmesine ümit bağlamadıklarını söylüyor.

12 Nisan'da ilan edilen ateşkes kısa sürede bozulmuş; şiddet seviyesi hemen tırmanmıştı.

Brahimi bu sefer Kurban Bayramı süresince ateşkes olmasını istiyor.

Muhalif gruplar son 18 aydır Esad'ın hükümet güçleriyle savaşıyor. Çatışmalarda en az 30 bin kişi hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki görüş ayrılıklarından dolayı çatışmalara uluslararası toplum diplomatik bir çözüm de getiremiyor.

İnternete yüklenen videolarda bir muhalif grup belli koşulların yerine getirilmesi halinde ateşkese gidebileceklerini söylerken diğer gruplar henüz kararlarını açıklamadı.