BIST 10.170
DOLAR 32,27
EURO 34,98
ALTIN 2.458,12
HABER /  SPOR

Bosnanın yıldızı nasıl kurtuldu?

Rakibimiz Bosna'nın futbolcuları kurşun vızıltıları ve bomba sesleriyle büyüdü. Golcü Edin Dzeko da onlardan biri..

Abone ol

17 Mart 1986 Salı günü birçok insan için normal bir gündü. Ama Belma Hanım ve Mithad Bey çifti evliliklerinden sonra en mutlu anı yaşıyordu.

Çünkü Dzeko çifti, 3.400 gr ağırlığında ve 52 cm boyunda erkek bir evlada sahip olmuştu. Belma Hanım'ın babası Akif Bey, torununa Edin ismini taktı. Zira Edin'in de kendisi gibi bir tutkunu olmasını umut ediyordu. Kısacası Edin'in dünyaya gelişi Dzeko ailesinde yeni bir sayfa açmıştı.

SAVAŞ ÇIKINCA BAŞKA YERE TAŞINDILAR

Fakat 1994'te Bosna'daki insanlık dışı savaşın patlak vermesi milyonlarca Bosnalı gibi Dzeko ailesinin de üzerine kâbus gibi çökmüştü. Anne Belma Hanım ve baba Mithad Bey, kendi canlarından çok 8 yaşındaki çocukları Edin'i savaşta kaybetmekten çok korkmuştu. Evleri hatta arabaları yakılan Dzeko çifti, Bri­jes­ca'dan ayrılıp daha güvenli bölge olan Otok'a taşınmak zorunda kalmıştı.

EDİN DE BABASI GİBİ ÜNLÜ FUTBOLCU OLMAK İSTİYORDU

Keskin nişancılardan ve bombalardan dolayı çocuklarına yemek bile bulmakta güçlük çeken aile hayatlarının en zor günlerini yaşıyordu. Edin ise tıpkı bir dönem Yugoslavya futbolunda önemli izler bırakan babası Mithad Bey gibi futbolcu olmak ve sırtına 11 numaralı formayı giymeyi kafasına koymuş.

HAYATINI ANNESİ NASIL KURTARDI?

[PAGE]

ANNESİ DIŞARI ÇIKMASINI YASAKLADI O KURTULDU ARKADAŞLARI CAN VERDİ

Buna karşılık anne Belma Hanım sürekli mahalledeki arkadaşlarıyla top oynamaya çıkan Edin'e sık sık evden dışarıya çıkma yasağı getiriyordu. Böylece Belma Hanım, evde yaramazlık yapan oğluna bir nevi ceza verirken aynı zamanda keskin nişancılardan da korumuş oluyordu. Hatta savaşın en acımasız günlerinde Edin, arkadaşlarının sokakta top oynadığını öğrenince onların yanına gitmek için annesinden izin istemişti. Ancak bombalardan ve keskin nişancılardan çekinen Belma Hanım'ın içindeki ses o esnada oğlunun dışarı çıkmasına izin vermemişti. Bu yasak ilk defa işe yaramıştı. Zira o gün sokakta top oynayan Edin'in çocukluk arkadaşları atılan bombalarla yaşamını yitirmişti.

19 YAŞINDA EVDEN AYRILDI

Korkunç savaşın içinde hayatta kalmayı başaran Dzeko ailesinin en zor günlerinden biri de Edin'in 19 yaşında evden ayrılışıydı. 2005 yılında Çek takımı Teplice, Edin'i Zeljeznicar'dan transfer ederken Belma Hanım ve Mithad Bey, kendilerinden ilk kez ayrılan biricik oğlullarının tek başına kalmasının tedirginliğini yaşıyordu.

ALMAN FUTBOLCULARI NEYE ALIŞTIRDI?

[PAGE]

WOLFSBURG'UN YOLUNU TUTTU

Çek liginde attığı gollerle kısa sürede adından söz ettiren Edin, iki sene sonra Bundesliga ekiplerinden Wolfsburg'un dikkatini çekti.

Felix Magath'ın ısrarları sonucu Wolfsburg'a transfer olan Edin, Bosna Milli Takımı'nın da vazgeçilmez oyuncusu oldu. Böylece Boşnak oyuncu, hem kendisinin hem de ailesinin hayallerini bir bir gerçekleştiriyordu. Özellikle Bosna milli formasıyla attığı goller Dzeko ailesini daha da gururlandırıyordu. Çünkü onlar Bosna'nın aldığı her zaferle Müslüman Boşnak halkının savaşın yaralarına merhem olduğuna inanıyordu.

EDİN'İN ÇOCUKLUK YILLLARI

Edin'in Wolfsburg'la birlikte Bundesliga'da şampiyon olması bile Dzeko ailesinin mütevazı yaşantısını değiştirmedi. Eski günleri gözyaşları ile anan aile, Edin'in çocukluk yıllarındaki neşeli günleri tebessümle hatırlıyor. Özellikle Edin'in bisikleti ile yaptığı yaramazlıkları hâlâ ailenin dilinde. Bisikletinin frenleri tutmadığı için ayaklarıyla fren yapan Edin, çoğu kez kendisini komşunun çiçeklerinin arasında bulurmuş.

TAKIM ARKADAŞLARINI BOŞNAK BÖREĞİNE ALIŞTIRDI

Annesi ile birlikte sık sık eski günleri yâd edip şakalaşan Edin, Belma Hanım'a zaman zaman ev işlerinde yardım etmeyi de ihmal etmezmiş. Bulaşık yıkamayı seven Edin, buna karşılık annesinden Boşnak böreği yapmasını istermiş. Hatta Edin, Wolfsburg'daki arkadaşlarını da annesinin yaptığı Boşnak böreğine alıştırmış. Edin'in en büyük hayali ise Bosna'nın Güney Afrika'daki finallere katılmasını sağlayıp gerçek kahraman olmak...

TÜRK MİLLİ TAKIMI İÇİN NELER DEDİ?

[PAGE]



TÜRKİYE DAHA STRESLİ OLACAK

Bosna-Hersek Milli Takımı'nın golcüsü Edin Dzeko, Türkiye ile oynayacakları maçın çok ilginç geçeceğini söyledi. Beşiktaş'ın Şampiyonlar Ligi'nde karşılaşacağı Almanya'nın Wolfsburg takımında forma giyen Bosnalı futbolcu, "Bize oranla Türkiye açısından daha önemli bir karşılaşma. Çünkü Türkiye'nin kazanması şart. 4 puanlık avantaj bizde. Türkiye kaybederse finallere gitme şansı kalmayacak. Türkiye çok kaliteli oyunculara sahip. O yüzden Türk Milli Takımı yarınki maçta stresli olacak." diye konuştu.

KALİTELİ OYUNCULARA SAHİPSİNİZ

Türk futbolcuları hakkında az da olsa bilgiye sahip olduğunu dile getiren Dzeko, "Türkiye kaliteli oyunculara sahip. Altıntop kardeşlere karşı Almanya'da oynadık. Özellikle Hamit, Bayern Münih'te başarılı maçlar çıkarıyor. Ama bizim de Avrupa'nın çeşitli liglerinde oynayan iyi ve kaliteli futbolcularımız var." değerlendirmesinde bulundu. Dzeko, gol atıp atmayacağı ile ilgili soruya ise şöyle cevap verdi: 'İşim gol atmak. Tabii ki, Türkiye kalesini havalandırmak için elimden geleni yapacağım. Türkiye'yi Estonya maçında izleyemedim. Fakat defansında bazı problemler yaşadığı 2 gol yediğinden belli. Pozisyon yakalarsam değerlendireceğim. Bosna Milli Takımı ile Dünya Kupası finallerinde kendimi göstermek istiyorum.'

HAYIRLI EVLAT

Bosna-Hersek'in golcü futbolcusu Edin Dzeko'nun babası Mithad Dzeko, Türkiye maçı öncesi oğlunu Sarajevo'daki kampta ziyaret etti. Oğlu ile gurur duyduğunu belirten baba Dzeko, 'Savaş bizi çok yıpratmıştı. İyi ki futbolcu oldu. Kendisi çok hayırlı bir evlat. Bize maddi ve manevi her türlü desteği veriyor. Onun sayesinde ayaktayız.' dedi. (Ahmet Uykan/Zaman)